Frigivelse af nanomaterialer fra blæk- og tonerpatroner til printere

Christian  Kallesøe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 70.

Printerpatroner

Frigivelse af nanomaterialer fra blæk- og tonerpatroner til printere

Projektstart april 2015. Forventet afslutning juli 2015.

I forbindelse med indsatsen ”Bedre styr på nanomaterialer og deres sikkerhed” skabes et overblik over forekomsten af nanomaterialer i en række produkter. Dette projektet undersøger, om de væsentligste typer af toner- og blækpatroner brugt i printere solgt til private forbrugere indeholder nanopartikler, og om der bliver frigivet nanopartikler under printning.

Projektresultater
I samarbejde med Miljøstyrelsen har Teknologisk Institut udført omfattende undersøgelser af blæk- og tonerpatroner med henblik på at bestemme om denne produktgruppe skal indberettes til nanoproduktregistret.
Toner- og blækpatroner blev undersøgt for indhold af nanomaterialer ved brug af dynamisk lysspredning (DLS). Fire af de seks undersøgte tonerprodukter viste indhold af nanopartikler, og det kan ikke afvises, at der findes nanopartikler i de to sidste. I de seks originale blækpatroner blev der fundet nanopartikler i dem alle. Det var ikke muligt at gennemføre måling på de uoriginale blækpatroner.

Under printprocessen blev der foretaget målinger med avanceret udstyr til bestemmelse af antalskoncentration og størrelsesfordeling af emitterede partikler. I forsøgsopstillingen blev der desuden benyttet katalytisk stripperteknologi, så der udelukkende blev målt på den faste partikelfraktion.
Ingen af de analyserede printerpatroner viste partikelkoncentrationer, som var højere end baggrundsniveauet. Der blev således ikke påvist nogen frigivelse af nanomaterialer under printprocessen.
Omvendt blev der ved genopfyldning af en tonerpatron målt partikelkoncentrationer langt over baggrundsniveau.

Deltagere

  • Miljøstyrelsen
  • Teknologisk Institut