
Har du styr på dit plastik?
De fleste virksomheder forsøger at undgå fremmedlegemer ved at styre adfærd og arbejdsgange hensigtsmæssigt. Ikke desto mindre installeres der ofte metaldetektorer for at være helt på den sikre side.
Men hvad med plastik-, papir- og papforureninger? Kan man føle sig tryg ved blot at bruge blå plast og satse på, at denne er synlig, hvis den lander i kødet?
Erfaringer fra industrien viser, at der af og til er plast- og papirrester, der passerer visuel kontrol og ender i produkterne. Og nogle gange kan de passere, fordi de gennem passagen af procesudstyr (fx hakning) bliver så findelt, at det ikke umiddelbart springer i øjnene – med mindre de da sidder på en kritisk forbruger!
DMRI har nyudviklet DynaCQ, et in-line udstyr der ved brug af avancerede visionteknikker kan finde små stykker plast, pap og papir på overfladen af kød. Der kan findes størrelser ned til 1,5x1,5 mm, og det er erfaringen, at hvis der er et problem, så er det gennem hakkeprocessen blevet fordelt så godt i kødet, at det vil være til stede på overfladen. Så situationer, hvor der er plast inden i produktet, uden at det ses på overfladen, vil være meget usandsynlige.
Maskinen fungerer ved at måle på bakker med produkt, der på et bånd passerer forbi et specielt kameraudstyr. Der tages og lagres billeder af alle bakker, og finderes der fejl, vil disse blive vist med en cirkel omkring på billederne, så fejlen i bakken kan identificeres. Der er forskellige muligheder, når der findes fremmedlegemer. Udstyret kan kobles til en rejecter, der skubber berørte bakker fra, eller stoppe båndet, afhængig af hvordan virksomheden ønsker at reagere.
DynaCQ giver således mulighed for at finde fejlbehæftede produkter, men samtidig også at dokumentere alle de fejlfrie produkter, der passerer, hvis der på et senere tidspunkt skulle opstå en reklamationssag.