Højtryk up-date
Der har været talt og skrevet meget om højtryksbehandling gennem tiden. En status på udviklingen er kort fortalt, at prisen langsomt går ned og kapaciteten langsomt går op.
Højtryksbehandling af kød er meget populært i USA, mens der i Europa pt sælges flest nye anlæg til juiceområdet. Højtryksbehandling forøger generelt køds holdbarhed 2-3 gange.
Hiperbaric, en af de største producenter, fortæller ved IFFA 2016, at de nu har anlæg i seks forskellige størrelser til salg. Det mindste har en kapacitet på 260 kg/h og koster ca. 0,54 mio. euro, mens det største har en kapacitet på 2800kg/h og koster ca. 2,5 mio. euro. Det største anlæg fylder omtrent som en lastbil.
For at give et indtryk af omkostningen (afskrivning, vedligehold, energi) ved trykbehandling, så ligger denne på omkring 0,17 euro / kg produkt (=1,1 kr./kg), 16 timers produktionstid per døgn. Et sådan anlæg betjenes af en enkelt operatør. Dette er vel at mærke for det mindste anlæg og enhedsprisen falder selvfølgelig ved større anlæg.
Kontakt Christian Vestergaard for yderligere data vedr. Hiperbarics sortiment og priser, der kan fremsendes på forespørgsel.