Kommer planteprotein til at erstatte kød?

Christian  Vestergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 25.

hakket kød

Kommer planteprotein til at erstatte kød?

Forskere fra Schweitz har gennemgået de seneste års litteratur for at finde ud af, hvordan forbrugere forholder sig til kød og mulige proteinerstatninger set i klimasammenhæng.

Forskerne udvalgte 38 artikler (blandt 929 mulige) om emnet. Det første, der stod klart, var, at der blandt vesteuropæiske forbrugere (det eneste, der er undersøgt) er meget lidt kendskab til køds klimaeffekter.

Dernæst fandt man, at folk generelt er meget lidt villige til at erstatte kød med andre proteinkilder. Dette er specielt udtalt blandt mænd og andre, der spiser meget kød.

Mens det var relativt svært at overbevise folk om at spise mindre kød af hensyn til klimabelastningen, så var der mere villighed, hvis argumenterne var dyrevelfærd og sundhed.

Så man på folks villighed til at spise alternative proteinkilder, var der varierende accept heraf. Valget påvirkedes meget af, om proteinkilden var synlig eller fx formalet og tilsat under fremstillingen. Synlige insektdele samt produkter mærket med sojaprotein gav eksempelvis en vis modstand, mens produkter med insektmel eller vegetabilske proteiningredienser, uden negative associationer, var mere accepterede.

Folks villighed til at spise laboratoriefremstillet kød i fremtiden var også lav. Her blev der angivet modstand mod, hvad der opfattes som ”unaturligt”.

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at der kun findes fem studier, hvor folk rent faktisk har smagt på produkter med protein fra ikke-animalske kilder. I alle øvrige studier har man blot spurgt folk om, hvordan de hypotetisk ville forholde sig til forskellige scenarier og produkter.

På DMRI ser vi med interesse på de praktiske og tekniske udfordringer og muligheder i forbindelse med inkorporering af planteproteiner i kødprodukter for derved at være i stand til at møde forbrugerne, hvor de end måtte være i fremtiden.

 

Kilde:

Hartmann, C., M. Siegrist (2017) Consumer perception and behaviour regarding sustainable protein consumption: A systematic review. Trends in Food Science & Technology, vol 61, pp. 11-25