Mikrobølger til efterbehandling af pakkede kødprodukter

Tomas  Jacobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 25.

Mikrobølger til efterbehandling af pakkede kødprodukter

Mikrobølgebehandling anvendt som efterbehandling til overfladedekontaminering af kødprodukter er undersøgt i flere forskellige sammenhænge mellem 2009 og 2018. I denne rapport samles resultaterne.

I forsøgene er behandlingen gennemført med mikrobølger på 2,45 GHz, svarende til den frekvens, der anvendes i husholdningsovne.

Test foretaget i perioden 2011-2016 blev udført på slicet, taglagt kødpålæg. Resultaterne viste en begrænset reduktion af Listeria, formentlig på grund af en inhomogen varmefordeling i produktet. Desuden blev emballage og label påvirket negativt af varmepåvirkningen. I 2017-2018 blev der udført test med dekontaminering af grillpølser pakket i original emballage med forskellige udformninger af afskærmninger i forsøget på at opnå en mere jævn varmefordeling. Generelt medførte behandlingen i mikrobølgeovn en forringelse af pølsernes kvalitet, og samtidig var behandlingstiden meget lang (8 min.) for opnåelse af reduktion af Listeria.

Det er fortsat en udfordring med den ujævne varmefordeling, som opnås ved mikrobølgebehandling. Selvom der er sket meget på emballagesiden hen over årene, er der fortsat behov for udvikling af emballagen målrettet mikrobølgebehandling.

 

Aktiviteterne er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet