Miljøvenligt alternativ til bromeret flammehæmmer

Lars Haahr Jepsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 27.

Billede af tændt tændstik

Miljøvenligt alternativ til bromeret flammehæmmer

En lang række forbrugerprodukter indeholder flammehæmmere, der minimerer risikoen for brand. Men flammehæmmerne indeholder kemikalier, der kan være problematiske for miljø og sundhed. Derfor har Teknologisk Institut i samarbejde med Haugaard Management udviklet et miljøvenligt alternativ - i et projekt støttet af Miljøstyrelsen.

Problematisk kemi i brandhæmmere

Byggematerialer, isolering, tæpper, maling, computere, sofaer, gardiner, legetøj, elektronik. Vi er omgivet af produkter, som har det til fælles, at de er kemisk behandlet, så de har sværere ved at bryde i brand. De brandhæmmende kemikalier har dog vist sig at være miljø-og sundhedsmæssigt problematiske, fortæller ph.d. i kemi Laars Haahr Jepsen, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut:

- Mange af de bromerede brandhæmmere afdamper fra de produkter, de tilsættes, og er derfor til stede i vores boliger, både i luft og støv. Derfor glæder det mig, at vi har medvirket til at udvikle en brandhæmmer, som ikke blot er fri for uønsket kemi, men også væsentligt mere modstandsdygtig over for brand.

Løsningen vil samtidig sikre mindre belastning af miljøet under både fremstilling, anvendelse og bortskaffelse samt mindske afdampning af bromholdige forbindelser hos forbrugerne.

Ikke-brændbar isolering til byggeriet

Den nye brandhæmmer er baseret på uorganiske kvælstof- og fosforsalte, der opløst i vand kan anvendes som coating på isolering til byggeindustrien. Helt konkret har projektet sigtet mod isolering baseret på ekspanderet polystyren (EPS), i daglig tale kendt som flamingo.

I videoen viser Teknologisk Institut og Haugaard Management, hvordan EPS-materialet bliver coatet med den miljøvenlige brandhæmmer.

Stort markedspotentiale

Ifølge tal fra Miljøstyrelsen bliver 70% af de bromerede flammehæmmere anvendt i elektronik, og 90% af produkterne på det danske marked med bromerede flammehæmmere er importeret fra udlandet.

Derfor ser Lars Haahr Jepsen et stort markedspotentiale for det nye produkt:

- Markedet efterspørger produkter uden skadelig kemi, fordi det er noget, både forbrugere og lovgivere er meget opmærksomme på. Som virksomhed gavner man derfor ikke kun miljøet, men ofte også sin forretning, når man fra start tænker bæredygtighed ind i produktudviklingen. Vi oplever, at kvalitet, funktionalitet og miljøhensyn sagtens kan gå hånd i hånd – og ofte give flere forretningsmuligheder eller ligefrem åbne helt nye markeder. Det er brandhæmmeren her et godt eksempel på.

Fra idé til produkt

Står din virksomhed med en idé til et nyt produkt eller med et ønske om at udvikle et eksisterende i en mere bæredygtig retning, er du velkommen til at kontakte os. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig her.