Mobile luftrensere - hvor godt virker de?

Stig  Koust

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 51.

Specialister fra Teknologisk Institut tester luftrensere

Mobile luftrensere - hvor godt virker de?

I et projekt støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond har Teknologisk Institut i samarbejde med Rådet for Grøn omstilling og Forbrugerrådet Tænk undersøgt mobile luftrensere henvendt til forbrugerne på det danske marked.

 

Vi udsættes for mest luftforurening indenfor

Luftforurening er en af de væsentligste årsager til for tidlig død i Danmark. Den største eksponering til sundhedsskadelig luftforurening sker indendørs, da det er her, vi opholder os størstedelen af tiden. Der er mange kilder til luftforurening i hjemmet, blandt andet madlavning, stearinlys, brændeovne, rengøringsartikler og afgasning fra boliginventar.

Indendørs luftforurening kan afhjælpes med udluftning – men luften udefra kan også være skadelig, for eksempel på grund af tung trafik, industri, allergener eller naborøg. Det betyder, at udluftning og mekanisk ventilation ikke altid er den bedste løsning. Derfor vælger flere og flere at bruge mobile luftrensere med ønske om at forbedre indeklimaet.

 

Luftrensere – et voksende, men ugennemsigtigt marked

Markedet for mobile luftrensere er vokset eksplosivt over de seneste år på grund af øget fokus på luftkvalitet og sundt indeklima. Det har medført mange nye aktører og produkter på markedet – samt flere typer af teknologier, som anvendes til at rense luften.

For nuværende findes der ingen harmoniseret standard eller lovkrav til, hvordan man tester effektiviteten af mobile luftrensere. Det betyder desværre, at produkter anprises på måder, som er usammenlignelige og til tider misledende, ligesom sammenhængen mellem effektivitet, støj, strømforbrug og pris er meget ugennemsigtig for forbrugerne.

 

Undersøgelse af 29 luftrensere

I et projekt støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond har Teknologisk Institut i samarbejde med Rådet for Grøn omstilling og Forbrugerrådet Tænk derfor undersøgt mobile luftrensere henvendt til forbrugerne på det danske marked.

I alt er der udvalgt 29 produkter, som repræsenterer markedet i form af forskellige prisklasser, typer af renseteknologi og anprist renseevne. Disse produkter har undergået detaljerede undersøgelser under kontrollerede forhold ved Teknologisk Institut med fokus på renseevne overfor partikler, skadelige gasarter og luftbårne vira, samt støj, strøm og ozondannelse.

Konklusionerne fra undersøgelsen er præsenteret i denne rapport: 

Derudover er der i projektet undersøgt den oplevede effekt i private hjem under virkelige forhold.

Endelig er der udarbejdet en detaljeret evaluering og anbefaling til forbrugerne.