Ny synder eller gammel kending?

Lena  Sloth

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 61.

Ny synder eller gammel kending?

Helgenomsekventering (WGS) er et stærkt værktøj til kortlægning af kontaminationsveje og til at målrette den efterfølgende håndtering af kontamination, f.x ved fokusering af rengøring. Med WGS-data kan Listeria monocytogenes isolaters slægtskab bestemmes og afgøre, om det er den samme L. monocytogenes ”klon”, der har spredt sig i hele produktionsmiljøet, eller om det er en ny Listeria, der er kommet med ind i produktionen.

 

Listeria er ikke bare Listeria

Med WGS zoomes der helt tæt på DNA-koden, hvor tilstedeværelse/fravær af bestemte gener eller helt enkeltstående DNA-forskelle kan afgøre, om to L. monocytogenes isolater tilhører præcis den samme Listeria-klon, eller om det er to forskellige Listeria-kloner, der måske er kommet ind separat med forskellige kilder.

Denne viden kan bruges til at kortlægge og identificere kontaminationsveje og til sporing af tilbagevendende såvel som ny-introducerede L. monocytogenes, samt hvordan de ”bevæger” sig rundt i produktionsmiljøet. Kortlægningen kan anvendes til vurdering af, om L. monocytogenes spredes fra f.x et bestemt lokale, bestemte processer på linjen, forurenet blokvare eller fra værktøj, der bruges flere steder på virksomheden. Efterfølgende kan den identificerede kontaminationsvej bruges til at målrette rengøring eller indføre anderledes medarbejder-flow eller sluser, der reducerer risiko for tilstedeværelsen af L. monocytogenes i produktionsmiljøet.

 

Analyser og rådgivning

Vi udfører WGS på L. monocytogenes såvel som på en række andre sygdomsfremkaldende bakterier f.x, E. coli og Salmonella. Desuden kan der gives ekspertrådgivning i både rengøring og hygiejne, der kan hjælpe virksomheder af med en L. monocytogenes kontaminering. Vi kan også tilbyde andre molekylære typningsmetoder af L. monocytogenes, såsom RAPD.

 

Vidste du, at i og med at WGS-data indeholder den totale DNA-kode af en bakterie, kan WGS-data også bruges til genomanalyser, der kan beskrive indholdet af gener, der koder for fx antibiotikaresistens, patogene egenskaber, varmeresistens eller biofilmproduktion? Teknologisk Institut tilbyder genomanalyse af L. monocytogenes og andre sygdomsfremkaldende bakterier.

Arbejdet med helgenomsekventering af Listeria monocytogenes er finansielt støttet af Svineafgiftsfonden samt Norma & Frode Jacobsens Fond.