(P)RECAST - Genbrug af betonelementer - Om projektet
Kort om projektet
Danmark har en stærk tradition for at anvende betonelementer i byggeriet og derfor udgør præfabrikerede betonelementer også et stort volumen i den danske bygningsmasse. Den nuværende praksis for håndtering af betonelementer, når bygninger skal nedrives, er typisk nedknusning og efterfølgende erstatning af jomfrueligt sand og sten i vejopbygninger eller som genanvendt tilslag i ny beton.
Nedrivning af betonbygninger foretages bl.a. af kulturelle behov og nye ønsker/behov til byggeriet, og på nedrivningstidspunktet kan betonelementerne have en lang restlevetid. Betonelementer kan i stedet adskilles, nedtages og genbruges i nye byggerier frem for at blive nedknust, så funktionen og værdien af de eksisterende betonelementer bevares og samtidig medfører potentiale for reduktioner i klimaaftryk og ressourceforbrug.
Genbrug af ældre betonelementer til bærende konstruktioner i nyt byggeri kræver ny viden og nye måder at arbejde på. Projektet vil bane vejen for genbrug af betonelementer, ved at løse udfordringerne gennem hele værdikæden, fra nedrivning til indbygning i nyt byggeri.
Projektet er støttet af MUDP under Miljøministeriet og løber fra januar 2022 til og med juni 2025.
Resultater
Som afslutning på (P)RECAST-projektet udgives en rapportserie, (P)RECAST Papers, med henblik på at videreformidle den viden og de erfaringer om genbrug af betonelementer, der er opnået i projektet. (P)RECAST-papers kan hentes her.
Projektpartnere
Projektet er samarbejde mellem 13 virksomheder, herunder Teknologisk Institut (Projektleder), Aarhus Universitet, GXN/3XN, Aarsleff, Søndergaard, Tscherning, COWI, Peikko Danmark, Hi-Con, AP Ejendomme, Brabrand Boligforening, Fonden Dansk Standard og Branchesammenslutning Dansk Beton.