Partikeleksponering på arbejdspladsen

Søren Hanghøj Møller

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 25.

Sensorlab Søren sensor kittel

Partikeleksponering på arbejdspladsen

England In English

Ved at bruge avanceret sensorteknologi undersøger nyt projekt om danske virksomheder kan identificere kritiske områder og processer, der bidrager til dårlig luftkvalitet. Det vil gøre virksomheder i stand til at målrette indsatser for at forbedre arbejdsmiljøet.

Mange danske virksomheder står over for udfordringer med partikelforurening, som f.eks. støv, der kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for medarbejderne. Men virksomheder mangler detaljeret viden om eksponeringens omfang. Derfor har Teknologisk Institut, i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, søsat projektet Implementering af sensorbaserede arbejdspladsmålinger til forbedret håndtering af partikeleksponeringer i Arbejdsmiljøet, støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.

”Virksomheder er blevet mere bevidste om, at partikler og fibre har større sundhedsskadelige effekter, end vi tidligere troede. Men mange mangler viden om, hvad de egentlig har i luften, og om de forskellige reducerende tiltag som f.eks. udsug, har den ønskede effekt” - Søren Hanghøj Møller, konsulent, Teknologisk Institut. 

 

Realtidsdata med low cost sensorer

Partikler og støv kan oftest ikke ses med det blotte øje, men er sundhedsskadelige over tid, når de inhaleres i for høje koncentrationer. Derfor kan det skabe værdi for virksomhederne at have adgang til data i realtid, så der kan tages eventuelle forholdsregler på de tidspunkter og under de arbejdsprocesser, hvor det er mest nødvendigt og hvor tiltagene dermed gør en reel forskel for medarbejdernes sundhed og trivsel.

Grænseværdier for fine partikler afhænger af stoffet og er angivet ud fra masse- eller antalskoncentrationen. De typiske metoder til at måle forurening i arbejdsmiljøet, såsom filteropsamling, giver kun gennemsnitsværdien over et større tidsrum. Kortvarige perioder med potentiel meget høj partikelforurening opfanges derfor ikke med disse metoder og kan give et misvisende billede af forureningsniveauet på arbejdspladsen.

Derfor vil projektet udvikle en sensorløsning bestående af low-cost sensorer, der kontinuerligt måler partikelniveauer med høj tidsopløsning. Sensorløsningen testes i fire danske virksomheder fra forskellige brancher. Ved at placere sensorerne strategisk er målet, at den enkelte virksomhed bliver i stand til at identificere problematiske områder og processer og dermed målrette indsatsen mod eksponering.

 

Sensorteknologi og erfaringer

I projektet er der blevet anvendt low-cost sensorer fra Alphasense til at måle partikelniveauer med høj tidsopløsning. En styrke ved Alphasense OPC (optisk partikeltæller) er, at den kan adskille store og små partikler fra hinanden, hvilket er nyttigt i forhold til at vurdere eksponeringen. Ved lave partikelkoncentrationer har sensoren dog udfordringer med at skelne mellem partikler af forskellige størrelser. Derudover er målinger fra sensoren præget af en vis støj, men Teknologisk Institut har udviklet løsninger til at håndtere dette, herunder anvendelse af en løbende middelværdi over 1 minut, som viser et godt match med referenceudstyr.

Specialisterne på Teknologisk Institut har opbygget omfattende ekspertise i at integrere sensorer som Alphasense OPC i systemer i kombination med andre målinger. Specialisterne har brugt kompetencer inden for design og gennemførelse af lab-eksperimenter til karakterisering af sensorers egenskaber samt avanceret dataanalyse af sensordata fra varierende miljøer. Foreløbige resultater viser, at en simpel global skalering af OPC-N3 giver et tilfredsstillende match med referenceudstyr, mens mindre mismatch mellem OPC-N3 og referenceudstyr potentielt kan skyldes varierende flow i sidstnævnte.

 

Projektets titel

Implementering af sensorbaserede arbejdspladsmålinger til forbedret håndtering af partikeleksponeringer i arbejdsmiljøet

Projektperiode 

marts 2023 - maj 2025

Projekttype: 

Arbejdsmiljøforskningsfonden

Projektsum: 

4.396.717 DKK

Formål: 

At udvikle og implementere en sensorbaseret løsning for realtidsmåling af partikeleksponering på arbejdspladser for at forbedre det kemiske arbejdsmiljø.

Partnere 

Teknologisk Institut og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Understøttede verdensmål

Verdensmål 3, Sundhed og trivselVerdensmål 8 - Anstændige jobs og økonomisk vækst