
Præbiotiske fibre til højværdi fødevareingredienser
Projektperiode: 7. april 2025 til 30. juni 2026
TI har modtaget 486k DKK i støtte til projektet.
I tråd med Danmarks grønne forskningsstrategi og principperne for cirkulær økonomi og kaskadeudnyttelse af biomasse, sigter projektet mod at optimere ekstraktions- og oprensningsprocesserne for præbiotiske oligosakkarider fra hhv. havreskaller og hvedehalm for at generere produkter af den ønskede kvalitet.
Den globale efterspørgsel efter bæredygtige og funktionelle fødevareingredienser vokser, hvor der er særlig interesse for præbiotiske kostfibre (oligosakkarider) på grund af deres betydelige sundhedsfremmende egenskaber. Præbiotiske fibre er ikke-fordøjelige fødevarekomponenter, der gavner menneskers sundhed ved selektivt at stimulere væksten og aktiviteten af gavnlige tarmbakterier. Dette indvirker til en forbedret fordøjelse, styrket immunforsvar og potentielt reduceret risiko for sygdomme, herunder tyktarmskræft og inflammatoriske tarmsygdomme. En sund tarmflora er blevet forbundet med bedre optagelse af mineraler, bedre kontrol af blodsukkeret samt reduceret risiko for neurodegenerative sygdomme såsom Alzheimers.
Projektet er struktureret omkring to arbejdspakker.
- AP1 fokuserer på at optimere hydrolyse- og ekstraktionsmetoder ved at sammenligne enzymatiske og autohydrolyse-tilgange for at maksimere udbytte, renhed og proceseffektivitet, alt imens energiforbruget og miljøpåvirkningen minimeres.
- AP2 omhandler oprensning og karakterisering, hvor membranfiltreringsteknologier anvendes til at opnå højrensede oligosakkarider. De funktionelle egenskaber af disse præbiotika vil herefter blive testet in vitro for at undersøge fordøjelighed, evnen til at fremme væksten af gavnlige bakterier og produktionen af kortkædede fedtsyrer, der er kendt for at støtte tarmens sundhed.
Målet for TI Bioressourcer er at styrke og udvide vores netværk for kaskadeanvendelse og værdiforøgelse af agroindustrielle sidestrømme. Ekstraktion og oprensning af kulhydratfraktioner, test af deres præbiotiske effekt gennem fermentering samt udvikling af avancerede enzymatiske metoder til at omdanne sidestrømme til højværdiføde- og fodingredienser stemmer alle nøje overens med vores strategiske kommercielle og forskningsmæssige fokusområder.
Projektet bygger videre på SUPRECARB Eurostars-projektet, som kører parallelt, hvor livscyklusanalyse og test af funktionelle egenskaber af de udviklede fødevareingredienser udføres i samarbejde med Fødevareteknologi.
Læs mere om SUPRECARB her.