
Produktudvikling med mask fra ølbrygning
Vi kan produktudvikle med mask fra ølproduktion
Hos Teknologisk Institut har vi specialiseret os i at udnytte mask (brewer’s spent grain, BSG) – en sidestrøm fra ølproduktion – som en ny fødevareingrediens. Gennem avancerede fermenteringsprocesser med skimmelsvampe kan BSG forvandles til en næringsrig og velsmagende råvareingrediens der kan anvendes i alt fra pølser og gryderetter til innovative plantebaserede- eller blandingsprodukter (både animalsk og plante).
Vi hjælper fødevarevirksomheder med at udvikle og teste opskrifter, optimere produktionsprocesser og evaluere smag, tekstur og holdbarhed. Sammen omsætter vi sidestrømme fra industrien til sunde, velsmagende og attraktive produkter – og skaber værdi i hele fødevarekæden.
Er du nysgerrig på mulighederne?
Kontakt os for at høre mere om, hvordan I kan arbejde med mask og fremtidig produktudvikling så værdifulde ressourcer ikke går til spilde.

Projekt SvampeMad:
Produktion af nye proteinrige fødevareingredienser ved fermentering af organiske restprodukter
Hvert år produceres der omkring 120.000 tons mask i Danmark – en fiber- og proteinrig rest fra ølbrygning, som hidtil primært har været brugt til dyrefoder eller biogas. Med projektet SvampeMad omsættes denne oversete ressource til velsmagende og sunde fødevarer til mennesker samtidig med, at spild i fødevareindustrien redcueres.
SvampeMad er et GUDP-støttet forsknings- og udviklingsprojekt, hvor forskere, iværksættere og fødevareeksperter sammen udvikler et nyt bioreaktorsystem, der via fermentering med særligt udvalgte skimmelsvampe, gør masken fordøjelig og proteinrig. Sådan kan vi levere nye proteinkilder, der imødekommer både fremtidens klimaudfordringer og efterspørgslen på plantebaserede produkter – uden at gå på kompromis med smag, næring eller tekstur.

Omtale:
(2025) Ølbrygning bliver til pølsefyld. Ingeniøren, FødevareFOKUS, RItzau (oktober+ novmeber)
Præsentation: