Projekt - Analyseplatform til hurtig on-site detektion af mikroorganismer

Jan  Lorenzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 36.

Projekt - Analyseplatform til hurtig on-site detektion af mikroorganismer

Projektet er afsluttet.

Projektstart marts 2007. Forventet afslutning august 2009. 

Projektet er støttet under innovationsloven af Direktoratet for FødevareErhverv.

Proceskontrol og kvalitetssikring i fødevarebranchen er afhængig af mikrobiologiske analyser, men mange af disse analyser er baseret på langsommelige metoder, så det ofte tager flere dage at få et resultat. Hurtig detektion af mikroorganismer kan dermed spare tid og lagerplads for virksomheder.

Til dette formål udvikler projektet en nye ”analyseplatform”, eller måleprincip, til hurtig kvantificering af bakterier. Analyseplatformen  kombinerer DNA-baseret identifikation af mikroorganismer og sensitiv detektion med nyudviklede optiske eller elektrokemiske metoder. Platformen vil give hurtige analyseresultater og vil gennem enkel håndtering være egnet til on site detektion. Derved vil metoden kunne udgøre en fundamental byggesten for opnåelse af højere fødevaresikkerhed og intelligent proceskontrol.

Mål for projektet

  • Udvikle et nyt og enkelt måleprincip, som er egnet til automatisering
  • Anvende eksisterende DNA-baserede metoder til hurtig detektion af fordærvelsesbakterier i øl, for eksempel Lactobacillus brevis

Deltagere

Aktiviteter

  • En DNA-baseret metode til at identificere isolater af fordærvelsesbakterier er blevet udviklet. Metoden er langt mere præcis end eksisterende fenotypiske metoder.
  • En hurtig, DNA-baseret metode (kvantitativ PCR) er blevet udviklet til kvantificering af den hyppige fordævelsesbakterie, Lactobacillus brevis
  • Proof-of-concept for en nye platform for måling af DNA ved brug af hybridisering og elektrokemisk detektion.