Projekt - Effektiv rensning af kontaktlinser

Simon  Frølich

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 28.

Kontaktlinse - projekt

Projekt - Effektiv rensning af kontaktlinser

Bevilget af Innovationsfonden igennem InnoBooster-programmet

Projektstart juli 2015. Projekt afsluttet februar 2016.

Igennem de senere år er der sket en rivende udvikling inden for kontaktlinser, så det i dag er muligt at fremstille linser med læsefelt, som kan korrigere for bygningsfejl, eller som kan hæmme udviklingen af nærsynethed hos unge. Processen til fremstillingen af disse speciallinser er kompliceret, og linserne tilbydes ikke som éndagslinser.

Specialfremstillede kontaktlinser skal derfor dagligt renses for at forebygge øjeninfektion. I dag findes der mange renseløsninger baseret på enten all-in-one-væsker eller brintoveriltevæsker. Det mest effektive rensemiddel er brintoverilte, men selve renseprocessen er mere kompliceret end ved brug af all-in-one-væsker, da brintoverilten skal neutraliseres, inden linserne kan anvendes.

Projektet

I projektet blev der fremstille en prototype på en tablet til kontaktlinserensning med henblik på at udvikle et effektivt, simpelt og brugervenligt rensesystem baseret på brintoverilte. Tabletten bestod af en række aktive stoffer samt et farveindikatorsystem for at indikere endt proces og dermed, hvornår linserne var renset og klar til brug. Tabletten skulle sammen med rensevæsken nedbryde problematisk biologisk materiale på overfladen af linserne og samtidig neutralisere brintoverilten i rensevæsken over tid.

Igennem udviklingsforløbet i projektet blev der på Teknologisk Institut presset en række tabletter indeholdende aktive stoffer bl.a. enzymer. Tabletterne blev testet og optimeret i laboratoriet for at opnå den ønskede renseeffekt, opløselighed af tabletten og tidsprofil for neutralisering af brintoverilten. Ved projektets afslutning var der udviklet en prototype tablet som både kunne rense linser og samtidig neutralisere brintoverilten indenfor den ønskede tidsramme. Dette resultat gjorde det muligt for virksomheden at komme skridtet videre og fortsætte udviklingen af det samlede rensesystem.

Deltagere

  • Teknologisk Institut (DK)
  • ENSEYES A/S