Projekt - Energieffektive laboratorier

Pia  Rasmussen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 89.

Projekt - Energieffektive laboratorier

Energieffektiv helhedsløsning til sikker laboratorieventilation

Projektstart 04.2014 - Afslutning 08.2016.

Projektets formål har været at dokumentere, at høj brugersikkerhed i laboratorier kan opnås med lavt luftskifte og dermed et betragteligt reduceret energiforbrug.

Projektets resultater dokumenterer, at der ved at gå fra en vurdering af enkeltkomponenter til en samlet helhedsvurdering og systemtankegang kan opnås samme sikkerhedsniveau med lavt et energiforbrug. Desuden har projektet dokumenteret, at der kan opnås et fuldt tilfredsstillende sikkerhedsniveau med langt lavere luftmængder end det ofte er tilfældet i dag, så længe der er fokus på laboratorieindretningen.

I projektet er der udviklet en række enkle vurderingsværktøjer (vejledning samt IT-beregningsværktøj), der kan anvendes til at vurdere energibesparelsespotentialet for eksisterende laboratorier ved at implementere forskellige mulige løsninger. Værktøjerne kan anvendes ved projektering af nye laboratorier og ved renovering af eksisterende laboratorier.

I projektet er der udviklet følgende

  • Indretningsværktøj for laboratorier inklusiv retningslinjer til placering af stinkskabe, retningslinjer for stinkskabenes omgivelser, ganglinjer etc. samt retningslinjer til laboratorieventilationen
  • Anvisninger på opbygning af stinkskabe med lavt energiforbrug og høj personsikkerhed
  • Kravspecifikation og tilhørende værktøj for egenkontrol af opnåelse af korrekt sikkerhedsniveau
  • Beregningsværktøj til registrering af energiforbruget i et laboratorium, hvorefter programmet beregner et besparelsespotentiale

Projektet har været finansieret af ELFORSK samt af de deltagende virksomheder.

Deltagere

  • Teknologisk Institut
  • Zystm A/S
  • Aura A/S
  • JS Ventilation A/S