Projekt - Hårfarver fri for farlige kemikalier

Helle  Svendsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 24.

Hårfarver

Projekt - Hårfarver fri for farlige kemikalier

Støttet af Miljøstyrelsen igennem MUDP

Projektstart februar 2013. Afslutning april 2015.

Hårfarver er en gruppe af kosmetiske produkter, som jævnligt er i fokus, da de ofte indeholder problematiske kemikalier, herunder flere potente allergener. Disse stoffer kan påvirke frisørerne, som dagligt arbejder med dem, kunder i frisørsalonerne, privatpersoner som farver hår hjemme og det omgivende miljø. På den baggrund er der et stort behov for at få udviklet mere allergi- og miljøvenlige permanente hårfarver.

Samtidig er det meget vigtigt for produkternes markedspotentiale, at der er fokus på at bibeholde funktionalitet og sikre brugervenligheden. Projekts formål har været at udvikle allergivenlige alternativer til eksisterende hårfarveprodukter, som er helt eller delvis fri for sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Der har særligt været fokus på at substituere stofferne para-phenylendiamin (PPD) og para-toluendiamine (PTD), som er kraftige allergener, der i dag findes i en række permanente hårfarver.
Målet er at udvikle en prototype på en ny permanent hårfarve, som potentielt kan nedsætte professionelle frisørers samt privatpersoners eksponering for problematiske kemikalier og samtidig sikrer mindre udledning af skadelige stoffer til vandmiljøet i forbindelse med hårfarvning.

Projektresultater
I projektet blev der arbejdet med en bioinspireret hårfarveteknologi, som i udgangspunktet minder om den proces, der anvendes i dag. Farvningen opnås ved at udgangsstoffer reagerer og danner uopløselige farvestoffer, som fanges i eller på håret. Den nye teknologi til dannelse af farvestoffer benytter polymerisering af planteafledte substrater, hvor der anvendes en katalysator til at fremme polymeriseringen. Ved denne teknologi erstatter planteafledte substrater PPD og/eller PTD, mens katalysatoren erstatter hydrogenperoxid. Ved at kombinere forskellige substrater er det demonstreret, at et farvespektrum, som anses for anvendeligt inden for hårfarvning, kan opnås. Ligeledes er farvning af afklippet hår med en prototype af de udviklede hårfarver gennemført og evalueret af fageksperter.

Deltagere

  • D. Falengreen
  • Aarhus Tech, Center for Klip og Stil
  • Teknologisk Institut