Projekt - Hamp og majs som proteinfoder til fjerkræ og svin

Bodil Engberg Pallesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 81.

Projekt - Hamp og majs som proteinfoder til fjerkræ og svin

Dette projekt søger at identificere alternative proteinkilder til opdræt af økologiske fjerkræ og svin. Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og SEGES.

Fra 2012 skal foder til økologiske husdyr være 100 % økologisk. Det betyder, at de økologiske foderblandinger til svin og fjerkræ ikke længere kan afbalanceres med konventionelt majsgluten og kartoffelprotein.

Hampeprotein er særdeles interessant med en fin aminosyresammensætning, og kunne være et godt supplement som proteinfoderkilde til erstatning af de konventionelle proteinfodermidler, der i dag tilsættes de økologiske svine- og fjerkræfoderblandinger. Men kan vi dyrke hamp til modenhed, og høste modne frø, også økologisk?

Hampefrø har netop et højt indhold af højværdiproteiner og -olier, som gør frøene interessante til såvel fodermiddel som human ernæring. Proteinerne indeholder værdifulde aminosyrer såsom methionin, lysin, cystein, threonin, og olien indeholder højværdifedtsyrer som omega 3 og 6. Normalt dyrkes hamp for sin fiberkvalitet, og man høster de lange stængler, mens høst af frø til modenhed anses for vanskeligt under danske klimastrøg. Proteinråvarer, der matcher grisenes aminosyrebehov, er en mangelvare. Protein fra hampefrø kan måske udgøre en del af aminosyreforsyningen i økologisk svinefoder.

Teknologisk Institut er endvidere involveret i aktiviteter med hensyn til muligheder for at anvende økologisk majsprotein i samarbejde med blandt andre Agrana.

Arbejdsopgaver
I projektet, der er et samarbejde mellem SEGES, Afdeling for Fjerkræ og Økologi samt Teknologisk Institut, blev i 2010 gennemført sorts- og dyrkningsforsøg med hamp til modenhed. Formålet har været at undersøge, om det er muligt at dyrke hampefrø af høj kvalitet til modenhed under danske forhold, og vurdere hampefrø som potentiel proteinkilde til opdræt af økologiske svin og fjerkræ. Udfordringen har været at opnå modne frø, og dernæst bjerge frø af en brugbar kvalitet. Frøene er testet og efterfølgende presset til olie samt frøproteinkage. Fodringsværdien i hampeproteinet er testet i mindre fodringsforsøg hos svin. Projektet fortsætter i 2011, hvor flere landmænd søges inddraget som producenter af hampeprotein.

Udviklingsperspektiver
For at opnå en kommerciel produktion er der mange faktorer, der skal på plads, fx oparbejdning af hampefrøene til olie og proteinkage og høst af hampefrø til modenhed til en konkurrencedygtig pris.

Gennem projektet er der samtidig indledt et europæisk samarbejde, da man i hele Europa står med tilsvarende udfordringer med at skaffe økologisk dyrket protein fra 2012. Udfordringerne blev præsenteret ved en nylig afholdt konference Eco Amino Conference, den 4. november 2010.

Fakta om projektet
Projektet er støttet af midler fra Fonden for Økologisk Landbrug. Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet.

Kontakt Bodil Pallesen og få mere at vide om projektets resultater.