Projekt - Isolering fremstillet af naturfibre som hamp og hør

Bodil Engberg Pallesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 81.

Projekt - Isolering fremstillet af naturfibre som hamp og hør

Virksomheden Advance Nonwoven A/S beliggende på Djursland er kommet i mål med at kunne fremstille isoleringsmaterialer også til tekniske formål på basis af plantefibre, specielt hamp ved hjælp af ny teknik, bl.a. med assistance fra Teknologisk Institut som innovationspartner.

Ideen med at bruge naturfibre i industrielle produkter kommer af ønsket om at lave bæredygtige materialer til især byggebranchen, og imødekomme isoleringsarbejdernes ønske om at kunne anvende naturfibre til f.eks. teknisk isolering, som er berøringsvenlige og samtidig lever op til traditionelle produkter på markedet. Udfordringen har været at få opbygget en demomodel til fremstilling af fibermåtter og teknisk isolering af forskellige typer, med henblik på opbygning af fuldskala anlæg. I projektet indgår testkørsel og dokumentation af produktets egenskaber med hensyn til isoleringsevne mv.

Hampefibre fra hampestænglen er netop velegnede til at anvende som isoleringsmaterialer, idet de har gode isoleringsegenskaber og er behagelige at arbejde med.

Teknologisk Institut har været i front med hensyn til udvikling af nye produkter fra plantefibre, især hamp, i en årrække, og samarbejde med en række virksomheder, som kikker på udnyttelse af planten fra forskellige vinkler.

Udviklingsperspektiver
For at opnå en kommerciel produktion er der mange faktorer, der skal på plads, førend en egentlig kommerciel produktion går i gang. Det være sig opskalering af anlæg, gennemførelse af isoleringstest og afprøvninger i praksis.

I hele verden efterlyses bæredygtige løsninger indenfor byggeriet, og plantefibre er en del af løsningen i form af fornybare materialer, der efter endt brug kan genanvendes eller komposteres. I denne typer produkter bindes solenergien i produktet, der har et positivt klimaaftryk, og er bæredygtigt fra vugge til grav. Samtidig opnår man en række arbejdsmiljømæssige fordele ikke mindst på grund af materialerne berøringsvenlighed.

Projektet er støttet med midler fra Innovationsfonden, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, men virksomheden har dog trukket hovedparten af finansieringen.