Projekt - Konservesdåser uden Bisphenol A (BPA)

Lars Haahr Jepsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 27.

Konservesmad

Projekt - Konservesdåser uden Bisphenol A (BPA)

Projektstart juni 2018. Projektafslutning december 2019.

Konservesdåser er gennem mange år blevet behandlet med epoxylak, hvis byggesten bl.a. er Bisphenol A (BPA). BPA har fået stor fokus, da stoffet mistænkes for at virke hormonforstyrrende. Glud og Marstrand har et mål om at kunne tilbyde alle kundesegmenter en konservesdåse med en indvendig lak, der ikke er baseret på BPA – uden at gå på kompromis med dåsens øvrige egenskaber! 

Bæredygtig emballage

Som emballage har konservesdåser den store miljømæssige fordel, at de er designet til cirkulær økonomi. Dåser kan omsmeltes og genanvendes efter brug i det uendelige til forskellige metalprodukter.

Konservesdåser, der anvendes til opbevaring af fødevarer, er traditionelt blevet behandlet med epoxylak, da denne laktype er velegnet til brug i emballager. Epoxylak har nogle unikke barriereegenskaber, der bl.a. er med til at sikre en lang holdbarhed for produktet i dåsen.

Glud & Marstrand, der er verdensførende indenfor fremstilling af konservesdåser til bl.a. kød, har gennem årene bidraget til udvikling af alternative indvendige lakløsninger, der er uden brug af BPA. På visse områder er der dog fortsat brug for at videreudvikle egenskaberne af lakker uden BPA, for at få et alternativ til epoxylakkerne. Glud & Marstrands målsætning er, at der skal udvikles et velfungerende alternativ til alle kundesegmenter.

Projektet

Glud & Marstrand har derfor indgået projektsamarbejde med DHI og Teknologisk Institut, som tilsammen vil tilstræbe en bredere implementering af konservesdåser med nye lakker uden Bisphenol A.

I projektet, der er støttet af Kemi i Kredsløb, vil nye lakker blive testet i produktionen og evalueret, så det sikres, at de både lever op til miljø- og sundhedskrav samt tekniske egenskaber. I projektperioden evalueres dåser med de nye lakker også hos en af Glud & Marstrands kunder, inden de nye produkter forhåbentlig vil kunne godkendes til kommercielt brug.   

Projektet er støttet af partnerskabet Kemi i Kredsløb under Miljøstyrelsen, www.kemiikredsloeb.com.

Deltagere

  • Glud & Marstrand
  • Teknologisk Institut
  • DHI

Læs mere