Projekt - Maximising sustainable added value in fish (MaxFish)

Karin Loft Eybye

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 38.

Fisk - Maxfish

Projekt - Maximising sustainable added value in fish (MaxFish)

Projektstart 01.04.2020. Projektafslutning 01.06.2023.

FF Skagen, Pandalus og Teknologisk Institut går sammen om at udvikle nye højværdi-proteinprodukter ud af afskær fra hvidfisk.

Bedre udnyttelse af proteinrige fiskerester
I dag bliver den fiskerest, der er tilbage, når fileterne er fjernet, brugt til fiskemel. Tanken med det nye projekt er at opnå en bedre udnyttelse af afskæret, så de bedste proteintyper kan bruges til bl.a. fødevarer og foder til kæledyr. Det skal ske ved at opdele afskæret yderligere og udnytte forskellene i proteintyperne.

Initiativtager til projektet MaxFISH er FF Skagen A/S, der i øjeblikket aftager alt afskær fra hvidfisk-produktionen i Hanstholm og laver det om til fiskemel.

- Dette projekt er en unik mulighed for at få de gode kvaliteter i fiskene udnyttet optimalt i nye markeder, udtaler Lars Uldal, produktionsdirektør i FF Skagen A/S.

Projektets formål: Formålet med projektet er at udvikle bæredygtige proteinprodukter baseret på afskær fra hvidfisk. Proteinprodukterne skal være af høj kvalitet idet de skal kunne indgå i high-end foder samt fødevarer.

Aktiviteterne i projektet: Med afsæt i forskellige fraktioner af afskær fra hvidfisk udvikles processer til at fremstilling af proteinhydrolysat. Proteinhydrolysaterne testes i applikationer indenfor fødevarer og foder.

Fiskeprotein til fødevare og kæledyr
Målet er at udvikle bæredygtige proteinprodukter som skal testes i applikationer inden for fødevarer og kæledyrs foder.

Teknologi- og produktudviklingen i MaxFISH foregår i samarbejde med Teknologisk Institut, der har mange års erfaring med udvikling af ingredienser og nye fiskeprodukter baseret på sidestrømme fra fiskeproduktion.

Ved at opdele afskæret i flere fraktioner, er det muligt at opnå forskellige typer af proteinprodukter målrettet fødevare- eller petfoodsegmentet.

Forretningsleder Karin Loft Eybye på Teknologisk Institut er projektleder på MaxFish. Hun ser frem til at kunne bidrage med denne udvikling af ingredienser fra hvidfiskeafskær. 

- Vi bidrager med specialister indenfor analyser, oprensning og opskalering af proteinproduktionen. Så vi har et godt grundlag for at løse opgaven.

Udvikling af prototyper
Projektet MaxFISH løber over de næste to år. Det forventes, at der i projektet udvikles en række prototyper på produkter, der kan danne grundlag for en egentlig omlægning af processerne hos bl.a. FF Skagen.

Projektet gennemføres med deltagelse af flere centrale aktører: Pandalus Hanstholm A/S, Tailorzyme ApS, FF Skagen, Teknologisk Institut og Thy Erhvervsforum står for kommunikationen under og efter projektet. Projektet er støttet af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond.

Kontakt

  • Karin Loft Eybye, e-mail: klt@teknologisk.dk, telefon: 72 20 28 38
  • Lars Uldal, e-mail: lars@ffskagen.dk, telefon: 22 80 03 46