Projekt - Medicinen skal tilpasses den enkelte hjernetumor

Majbritt Hauge Kyneb

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 86.

Projekt - Medicinen skal tilpasses den enkelte hjernetumor

Projektstart oktober 2018. Projektafslutning september 2021.

Den danske virksomhed PentaBase A/S vil sammen med Teknologisk Institut og schweiziske Istituto Cantonale di Patologia i et nyt EUROSTARS-projekt, SensiScreen Glioma, udvikle en ny forbedret metode til at afgøre præcis hvilken medicinsk behandling, der vil virke mest effektivt mod en given tumor i hjernen.

Glioma er en af de mest almindelige og alvorlige former for hjernekræft. Der findes et utal af forskellige subtyper og stadier, som blandt andet er karakteriseret ved kombinationer af forskellige genetiske biomarkører. En genetisk biomarkør kan eksempelvis være en bestemt mutation i et gen, et unormalt antal kopier af et gen eller det at der ligefrem mangler hele stykker af et eller flere kromosomer. Da der er påvist en klar sammenhæng mellem tilstedeværelsen af disse biomarkører i den enkelte tumor og effekten af forskellige lægemidler, anbefaler de officielle guidelines i dag, at der analyseres for en lang række biomarkører før en medicinsk behandling igangsættes.

I dag er metoderne til udredning af de mange forskellige typer biomarkører tilsvarende meget forskelligartede og kræver adgang til adskillige slags dyrt specialiseret apparatur. Desuden er metoderne ikke altid tilstrækkeligt følsomme, hvilket er et problem idet den udtagne biopsi fra hjernen ofte er meget lille. I SensiScreen Glioma-projektet vil PentaBase A/S i tæt samarbejde med Teknologisk Institut udvikle en helt ny og ekstremt følsom metode, der på billigt qPCR standardudstyr, som allerede forefindes på de fleste hospitaler, hurtigere og enklere kan analysere for samtlige biomarkører. Prototypen vil blive valideret og sammenlignet med de eksisterende metoder på kliniske prøver af det schweiziske patologi-institut.

Udviklingen af den ekstremt følsomme analysemetode vil samtidig bane vejen for, at man på længere sigt vil kunne analysere for biomarkørerne på blodprøver eller spinalvæske - selvsagt en langt mindre invasiv og risikabel metode end at tage biopsier fra selve hjernen. Således vil der også være mulighed for at monitorere patienten tæt og løbende holde øje med behandlingseffekt og eventuelle tilbagefald. EUROSTARS er et samfinansieret program mellem Innovationsfonden, SERI, EUREKA og EU-Kommissionen. 

Mål for projektet

  • Udvikling af kits til analyse af hjernekræft-biopsier
  • Udfordring af analysernes følsomhed og muligheden for måling på blodprøver

Deltagere

  • PentaBase A/S
  • Istituto Cantonale di Patologia, Schweiz 
  • Teknologisk Institut