Projekt - Optimering af brugen af restprodukter fra planter, nyt partnerskab

Anne Christine Steenkjær Hastrup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 02.

Projekt - Optimering af brugen af restprodukter fra planter, nyt partnerskab

Projektstart marts 2015. Afslutning marts 2017.

Størstedelen af det plantemateriale, som i dag anvendes til fremstilling af produkter indenfor kosmetik, naturlægemidler, kosttilskud og fødevareingredienser importeres fra udlandet. Teknologisk Institut har med Syddansk Universitet, DTU Fødevareinstitut, Nationalt Ingrediens Center og Aarhus Universitet indgået i et partnerskab, der har som vision at styrke danske virksomheder i den biobaserede økonomi gennem en optimeret ressourceudnyttelse af planterestprodukter og plantemasse.

Partnerskabet vil sikre, at flere virksomheder udnytter mulighederne i bioøkonomien og det biobaserede samfund. EU-kommissionen har vurderet at indtægtspotentialet for hele værdikæden fra planterester til bioraffinaderier er mere end 1.5 billioner kr. i 2020.

I dette partnerskab forventes en væsentlig beskæftigelses- og miljøeffekt ved at igangsætte udviklingsprojekter, der skal skabe nye ansættelser og bidrage til videnspredning.
De udvalgte udviklingsprojekter er:

  • Dyrkning af kinesisk malurt med udnyttelse af hele planten
  • Konserveringens indflydelse på indholdet af bioaktive stoffer i hamp til pharmaprodukter og kosttilskud
  • Totaludnyttelse af kvan til mad og medicin
  • Value added food ingredients from spent grains

Derudover vil der etableres en række tilbud i form af seminarer, der præsenterer og videreudvikler muligheder og ideer til bæredygtig biobaseret højværdiproduktion samt kurser om udvalgte emner, fx forbrugersikkerhed, lovgivning, bioaktive stoffer, funktional food m.m.