Projekt - PLET Plastanvendelse til ekspressorteknologi

Christian  Heerup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 28.

Projekt - PLET Plastanvendelse til ekspressorteknologi

Projektet er afsluttet

Projektstart 5. maj 2015. Projekt forventes afsluttet 31. december 2017.

Formål med projektet
Projektet bygger på en ny ide, som gør det muligt at anvende plast til en ekspansionsmaskine for udnyttelse af ekspansionsenergien i køleanlæg. 10-20 % af energiforbruget til køling kan spares ved at udnytte ekspansionsenergien,. Brug af plast betyder lavere investeringsomkostninger og dermed bredere anvendelsesmuligheder med store besparelser til følge.

Mål for projektet
Projektet skal afklare de tekniske muligheder for et nyt design af en kombineret ekspander og kompressor. Ekspandere producerer energi ved at erstatte en drøvleventil i køleanlægget. Hvis denne energi benyttes til kompression af kølemidlet kaldes den samlede enhed for en ekspressor. Designet bygger på et nytænkt koncept som forudsætter at den roterende del er fleksibel. Konstruktionen giver mulighed for at anvende oversvømmede fordampere og derved at spare energi ved at hæve fordampningstemperaturen. Potentialet for ekspressoren er særlig stort for køleanlæg med CO2 og fokus er i første omgang supermarkedsanlæg i kapacitetsområdet 20 til 100 kW. Verificering foretages ved udvalgte tryk og temperaturer i et driftsområde betinget af de plastmaterialer, der er økonomisk tilgængelige. En samlet virkningsgrad af ekspressoren på 35 % vil afhængig af udetemperaturen give forbedringer på anlæggets COP fra 10 % til 20 % og 20 % til 35 % hvis effekten af oversvømmede fordampere medregnes.

Aktiviteter
Projektet består af 4 faser:

  1. Design og fremstilling af indsats til stålhus for afprøvning af løber, samt design af forskellige slags løbere.
  2. Ïndbygning af konstruktion i prøvestand for funktionsanalyse af prototyper.
  3. Økonomiske, energitekniske og miljømæssige analyser af resultaterne i fase 1 og 2.
  4. Projektet rapporteres.

Deltagere

  • Teknologisk Institut - Christian Heerup (Projektleder)
  • Advansor A/S
  • Danfoss A/S
  • Super Køl A/S

Bevilligede midler
Projektet er støttet af ELFORSK.

Slutrapport