Projekt - Rensning af industriluft for fine støvpartikler med 3D-printede cykloner

Thomas Nørregaard Jensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 46.

Træstammer

Projekt - Rensning af industriluft for fine støvpartikler med 3D-printede cykloner

Projektstart oktober 2016. Forventet afslutning november 2017.

I dag benyttes typisk posefiltersystemer i fx træ- og møbelindustrien til reduktion af den partikulære luftforurening. De eksisterende løsninger virker, men der opstår ofte problemer med tilstoppede filtre, hvilket fører til dyr nedetid og produktionsforsinkelse og til omkostningstunge udskiftninger af filtre. Et moderne alternativ til posefiltre er de såkaldte cykloner, der ved at udnytte forskellen på densiteten på luft og støv, kan separere støvet fra.

Industrien har endnu ikke taget cyklonløsninger til sig, da en udskiftning ofte vil kræve en stor kapitalinvestering, og der endnu ikke forefindes validerede resultater på markedet. Projektet har til formål at udvikle og teste mindre cyklon-prototyper med henblik på partikelrensning af støv fra industrimiljøer.

I projektet specialdesignes prototyper af cykloner, som efterfølgende realiseres ved hjælp af 3D-printteknologi. Prototyperne udvikles gennem sideløbende simulering og praktisk afprøvning under realistiske forhold hos slutbrugerne. Cyklonerne optimeres i første omgang til at fjerne fint træstøv ned til en partikelstørrelse på 5-10 mikrometer, hvilket er væsentligt bedre end hvad typiske posefiltersystemer i dag kan præstere.

Projektets målgruppe er i første omgang træ- og møbelindustrien, men det forventes, at teknologien efterfølgende vil kunne overføres til andre industrier der også døjer med støvproblemer, såsom metalforarbejdningsindustrien.

Deltagere

  • Frederiksen A/S (DK)
  • Aalborg Universitet (DK)
  • DAVINCI development A/S (DK)
  • Simas Filters A/S (DK)
  • Teknologisk Institut (DK)