Projekt - THERMCYC

Lasse Søe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 69.

Projekt - THERMCYC

Avanceret thermodynamiske cyclusser ved brug af lav-temperaturs varmekilder (THERMCYC)

Start dato 1. marts 2014. Forventes afsluttet 28. februar 2019.

Formål med projektet
Dette ambitiøse, tværfaglige projekt vil vise vejen til innovative termiske energianlæg for elproduktion, varmepumper og køling ved udnyttelse af lavværdige kilder ved effektivitet som overgår nutidens niveau væsentligt. Projektet vil udvikle fremskridt i design af både processer og arbejdsmedier, således at energibesparelser på 15% kan opnås. Dette svarer til en CO2 reducering á 8,8 millioner ton om året.

Mål for projektet
Energiressourcer ved lavt temperaturniveau er til rådighed fra en række kilder som spænder fra en spildvarme fra skibe, industri og køleanlæg til vedvarende energi i form af biomasse, geotermi og sol. Der er et stort potentiale for at forbedre udnyttelsen af disse varmekilder ved udvikling af nye kredsprocesser baseret på nye multikomponentblandinger af fluider. Disse forbedringer vil bare øge effektivitet af dagens teknologi, men de vil også gøre det muligt at udnytte lavtemperaturkilder som grundet manglende teknisk bæredygtighed eller økonomi ikke udnyttes i dag. Analysen vil blandt andet omfatte numerisk simulering og avancerede termodynamiske metoder baseret på energi- og exergianalyse samt eksperimentel eftervisning af komponenternes ydelse. Der udvikles en systematik til optimering af kredsproces og arbejdsmedie i den givne applikation. Resultaterne vil give et videnskabeligt grundlag for at vælge den fremtidige udnyttelse af lavtemperaturressourcer i Danmark. Derved vil der kunne bidrages væsentligt til udvikling af det fremtidige samfund uden brug af fossile ressourcer og med store mængder fluktuerende, vedvarende energi.

Aktiviteter
Projektet består af 6 faser:

 1. Projekt administration.
 2. Undersøgelse af existerende thermodynamiske cyclusser for varmpumpe, samt design og analyse af thermodynamisk varmepumpe.
 3. Design af komponenter og udvikling af test designs.
 4. Udvælgelse og udvikling af nye drift fluider.
 5. Tre forskellige slags tests foretages, herunder test af udstyr, laboratorie tests og eksperimentale tests samt verificering af drift fluider.
 6. Implementering i industri områder.

Deltagere

 • Teknologisk Institut - Claus Madsen
 • Danmarks Tekniske Universitet
 • Alfa Laval
 • Man Diesel & Turbo
 • KTH Royal Institute of Technology (Sverige)

Bevilligede midler
Godkendt og støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation.