Projekt - Udvikling af miljøvenlige imprægneringsmidler til tekstiler

Johnny  Rodam

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 61.

Projekt - Udvikling af miljøvenlige imprægneringsmidler til tekstiler

Støttet af Miljøstyrelsen igennem MUDP

Projektstart januar 2014. Forventes afsluttet december 2015.

Under og efter produktionen af tekstiler tilsættes mange forskellige kemikalier bl.a. for at give tekstilerne farve, gøre dem bløde/krølfri eller give dem brandhæmmende eller antibakterielle egenskaber. Desuden kan tekstiler efterbehandles med imprægneringsmidler for at gøre dem smuds- og/eller vandafvisende. Fluorerede stoffer benyttes i mange forskellige produkter såsom køkkenudstyr, emballage og tekstiler pga. deres fedt- og vandafvisende effekt. En række af disse stoffer er desværre samtidig sundhedsskadelige og problematiske for miljøet, idet de ofte er svært nedbrydelige og bioakkumuleres i naturen.

Formålet med dette projekt er at mindske brugen af fluorerede forbindelser i imprægnering af tekstiler til tøj, således at såvel menneskers som miljøets eksponering for disse problematiske stoffer reduceres.

Spraytest

Projekt og resultater
Der bliver i projektet blive arbejdet med at udvikle et nyt imprægneringsmiddel uden fluor stoffer. Midlet sammenlignes med eksisterende midler på markedet - både med og uden fluorerede stoffer ved hjælp af konsistente testmetoder, som både tager højde for den primære effekt af imprægneringsmidlet, og samtidig tester midlets holdbarhed i forhold til antal vask og andre omstændigheder, som kan forringe imprægneringens effekt. Testmetoderne vil i høj grad afhænge af tekstilernes anvendelser og vil derfor blive tilpasset realistisk brug og funktionalitet. Det udviklede imprægneringsmiddel forventes i slutningen af projektet at blive testet på udvalgte slutprodukter i samarbejde med projektets partnere.

Deltagere

  • Teknologisk Institut
  • Bestseller
  • Hummel
  • F. Engel
  • Skandinavisk Textil kemi
  • Green-tex