Projekt - Vaccine til behandling af hoved-halskræft

Majbritt Hauge Kyneb

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 86.

Projekt - Vaccine til behandling af hoved-halskræft

Projektstart oktober 2018. Projektafslutning september 2021.

I EUROSTARS-projektet MimoVac-E udvikles en helt ny type vaccine rettet mod EpCAM til effektiv og skånsom behandling af hoved-halskræft.

Antistof-baserede lægemidler har vist sig effektive til behandling af en række kræftformer. Grundet en meget kompleks og tidskrævende produktion er antistofferne meget dyre at fremstille, og der kan desuden optræde ganske alvorlige, immun-relaterede bivirkninger.

Den nyudviklede vaccine skal derfor i stedet stimulere kræftpatienters eget immunforsvar til at danne tilsvarende naturlige antistoffer, der angriber præcis den del af kræftcellens overflade, som også angribes af det udvalgte antistof-baserede lægemiddel.

Denne strategi vil sikre en konstant høj mængde antistof hos patienterne med en forventelig god og langvarig effekt og få bivirkninger. Vaccinen tænkes anvendt til behandling af patienter med spredning af deres kræftsygdom, men også til hindring af tilbagefald hos patienter uden spredning, fx efter stråleterapi.

Med udgangspunkt i et FDA-godkendt antistof-baseret lægemiddel rettet mod proteinet EpCAM på overfladen af kræftceller vil Teknologisk Institut, i tæt samarbejde med DNASense ApS, screene en række store peptidbiblioteker for at identificere peptider, der ligner de kræftcelle-strukturer, som antistof-lægemidlet angriber.

Peptiderne, såkaldte mimotoper, vil efterfølgende blive indbygget på overfladen af tomme viruspartikler (adeno associeret viruslignende partikler, AAVLP) hos vaccine-virksomheden 2A Pharma, der er ansvarlig for den videre udvikling af vaccinen til klinisk brug. 

Viruspartiklerne, som har en stærk immunstimulerende effekt, består kun af virussets ydre proteinkapsel, og er derfor helt ufarlige og uden smittefare.

Det globale marked for immun-onkologiske produkter er i stærk vækst og forventes af flere toneangivende analytikere at stige fra omkring 100 milliarder kroner i årligt salg til mere end det dobbelte indenfor de næste 5 år.

Vaccinen under udvikling er i første omgang tiltænkt behandling af hoved- og halskræft men kan også have potentiale i andre kræfttyper, f.eks. colorectal kræft, ovarie kræft og hepatocellulært karcinom.

Projektet er finansieret af Innovationsfonden og Vinnova.

Mål for projektet

  • Udvikling af terapeutisk cancer vaccine
  • Udvikling af generel platform til mimotop discovery

Deltagere

  • 2A Pharma AB
  • DNASense ApS
  • Teknologisk Institut  

Link