Projekt - Væksthus Industri 4.0

Jakob Skov Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 42.

Væksthus - Drivhus

Projekt - Væksthus Industri 4.0

EUDP-projekt: Væksthusindustri 4.0 er med til at sikre, at danske væksthusproducenter og teknologileverandører kan udnytte de muligheder, der ligger i nye digitale løsninger. Der bygges videre på flere års energiforskning med det formål at levere en digital løsning, der sikrer endnu større dansk eksport af både teknologi og planter samt en ressourceoptimal produktion i fremtiden.

Projektstart oktober 2019. Projektafslutning marts 2023.

Dette projekt har til formål at sikre en position for den danske væksthusindustri som verdens førende inden for energieffektiv og miljømæssig bæredygtig produktion.

Projektet vil nå målet ved at gøre de danske væksthusproducenter til verdens førende digitale frontrunners ved at adoptere og kombinere Industri 4.0 teknologierne som IoT-sensorer, kunstig intelligens, Big Data, cloud computing og digitale tvillinger som integrerede dele af deres produktionssystemer.

Projektet bidrager således til at transformere de danske væksthusgartnerier fra at være anvendere af best-practice til at blive early-adopters af next-practice. Ligesom andre energi- og arbejdskrævende industrier, der konkurrerer med lavtlønsområder, skal den danske væksthusindustri løbende forbedre energieffektiviteten og produktionen uden at gå på kompromis med produktkvalitet eller bæredygtighed.

Dette konkurrencepres kræver en omfattende vertikal integration og optimering af væksthusproduktionsprocesserne. Danske væksthusgartnerier kan imødegå den global konkurrencesituation ved at tage Industri 4.0 konceptet af digitale tvillinger til sig og derved opretholde deres førerposition overfor lavtlønsområder, der for nuværende investerer i deres lavteknologi væksthussektor for at få adgang til det globale milliard-marked for væksthusprodukter.

Introduktion af industri 4.0 konceptet digital tvilling til den Danske væksthussektor omfatter brugen af digitale modeller til at simulere og evaluere performance af de fysiske væksthusfaciliteter og produktionsprocesser. En digital tvilling kombinerer modellering, AI og Big Data med IoT og traditionelle sensor data fra produktionen med Cloud-baserede virksomhedsdatakilder til at forudsige, hvordan den fysiske tvilling vil opføre sig under forskellige driftsbetingelser.

Anvendelse af digital tvilling-konceptet understøtter co-optimering af produktionsplan, energiforbrug og arbejdsløn ved at inddrage væsentlige faktorer som produktionsdeadlines, kvalitetsklassificering, kunstlys, energipriser (gas og elektricitet), og vejrudsigter.

Mål for projektet

 • Resultatet af projektet er en væksthus Industri 4.0 digital tvilling software platform, der vil blive installeret og demonstreret hos de deltagende væksthusgartnerier.
 • Væksthus Industri 4.0 digital tvilling software-platformen vil blive stillet til rådighed, nationalt og internationalt, til andre væksthusgartnerier på kommercielle vilkår.

Deltagere

 • Teknologisk Institut (tilsagnsmodtager)
 • Syddansk Universitet
 • Århus Universitet, Food
 • Århus Universitet, Agroøkologi
 • Hjortebjerg
 • ByGrowers
 • Knud Jepsen A/S
 • Dansk Gartneri
 • NB Data
 • Senmatic A/S
 • Danish Cleantech Hub
 • Energi Danmark

Læs mere

EUDP-logo