Projekt - Varmepumper i eksisterende bebyggelse - fase 1

Esben Vendelbo Foged

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 46.

Projekt - Varmepumper i eksisterende bebyggelse - fase 1

Projektet er afsluttet

Projektstart 1. februar 2015. Afsluttet 1. maj 2016.

Formål med projektet

Projektet var et forskningsstudie i optimal udnyttelse af varmepumper i eksisterende bygninger med spildevand som varmekilde. Der blev arbejdet med pragmatiske løsninger på problemstillinger, der  hindrede anvendelsen af varmepumper ifm. spildevand. Formålet med projektet var t udvikle et vidensgrundlag på baggrund af hvilke komponenter og samlede systemer kan udvikles. Funktionen af komponenter blev analyseret og eftervist under praktisk anvendelse ved at teste to forskellige designs af brøndens bestykning og opkobling på varmtvandsbeholder og varmepumpe.

Mål for projektet

Denne fase omhandlede prototypeafprøvning af varmepumper i eksisterende bygninger, hvor spildevand anvendes som varmekilde. Det faktiske design ved etablering og indkøring af et prototypeprojekt med tre forskellige designs af varmeoptageren beskrives, inklusiv måling af ydelse som funktion af tilsmudsning og behov for vedligehold. Dette blev gjort med fem spildevandsbrønde ved Havnehusene i Århus og ombygning af forsøgsbrønden ved Skovgårdsparken. Projektet dabbede et vigtigt forskningsgrundlag for det videre arbejde for udnyttelse af varme fra spildevand, der udfordrer de problemstillinger, som tidligere har hindret anvendelsen af denne store varmekilde.

Aktiviteter

Projektet består af 6 faser:

  1. Prototypedesign
  2. Etablering af on-site pilotanlæg
  3. Indkøring
  4. Målinger
  5. Rapportering og formidling
  6. Administration og projektledelse

Deltagere

  • Teknologisk Institute
  • COWI A/S
  • Geo Heat ApS
  • Brabrand Boligforening

Bevilligede midler

Projektet blev støttet af ELFORSK, en del af DANSK ENERGI

Yderligere information

Slutrapport: