.jpg)
RACE – mod en cirkulær bilindustri
Med partnerskabet RACE (Recycling of Automotive plastic in a Circular Economy) søger Teknologisk Institut i samarbejde med industrien at bane vej for en fremtidig cirkulær bilindustri. Gennem udvikling af nye metoder og teknologier inden for demontering, sortering, genbrug og genanvendelse sigter projektet mod at øge den nuværende lave genanvendelsesgrad på 19 % til 75 %.
Nyhed: RACE er kåret som Børsen Bæredygtig Case 2025
Bilplast – kompleks og svær at genanvende
Den moderne bilindustris store plastaftryk udgør en betydelig udfordring for genanvendelse. Med biler, der i gennemsnit indeholder omkring 200 kg plast og kompositmaterialer, står bilindustrien som Europas tredje største plastforbruger.
Plastens fleksible og lette egenskaber har ført til stigende anvendelse i biler, især i interiør, kofangere og funktionelle dele.
Globalt ender 81 % af plasten fra skrottede biler som affald gennem forbrænding eller deponering. I Europa alene genanvendes blot 19 % af de 1,4 millioner tons plast, som skrottede biler årligt producerer. Derfor er der behov for nye, innovative tiltag.
Seniorprojektleder Søren Haack fra Teknologisk Institut undersøger plastelementer i skrottet bil.
Nye løsninger på tværs af værdikæden
For at øge genanvendelsesgraden markant samler RACE-projektet en lang række aktører i en komplet værdikæde med henblik på at udvikle:
- Optimerede metoder til demontering og forsortering af plastkomponenter hos autogenbrug og værksteder
- Teknologier til genbrug af udtagne plastdele efter reparation
- Avanceret sortering af plastfraktioner til mekanisk og kemisk genanvendelse
- Mekanisk genanvendelse af termoplast som PP, PE og ABS
- Kemisk genanvendelse af krydsbundet PUR-skum fra f.eks. bilsæder
En af de største teknologiske udfordringer er genanvendelse af PUR-skummet. Her skal Evonik videreudvikle sin teknologi til kemisk depolymerisering, så skummet kan nedbrydes til monomerer og genbruges i produktionen af nyt PUR-skum til bilsæder.
Partnerskabet mellem autoværksteder, forsikringsselskaber, producenter og genanvendelsesvirksomheder skal sikre, at løsningerne bliver både økonomisk levedygtige og miljømæssigt forsvarlige.
EU-regler øger efterspørgslen efter genanvendt bilplast
Efterspørgslen efter genanvendt plast er stigende, drevet af EU's kommende regler om bæredygtig bilproduktion. Med nye krav der kan betyde, at en fjerdedel af al plast i biler skal være genanvendt inden år 2030, er presset på bilproducenterne større end nogensinde før. Denne dynamik åbner nye økonomiske døre for virksomheder, der kan håndtere og levere genanvendt plast. RACE-projektets løsninger vil udfylde dette hul, og positionere partnere i projektet som ledere i en mere grøn fremtid for bilindustrien.
Klimaaftrykket kan sænkes markant
RACE-projektet sigter mod at reducere CO2-udledninger med 42.000 ton årligt i Danmark, og trods den lokalt baserede indsats har projektet potentialet til at bidrage med en CO2-reduktion på op mod 1,7 millioner ton i Europa årligt.
FAKTA OM PROJEKTET
Titel
RACE – Recycling of Automotive plastic in a Circular Economy
Projekttype
Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljø- og Ligestillingsministeriet
Projektsum
17 mio. kr.
Projektperiode
1. januar 2024 til 31. december 2026.
Partnere
Stena Recycling, Teknologisk Institut, Ørbæk Autogenbrug, Hammershøj Autoophug, Semler Gruppen, RC Plast, Circular Plastic Systems, Evonik, Tryg, Volvo Cars, Adient
Understøttede verdensmål