Robotter skal realisere arkitekternes sprælske idéer i beton

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Robotter skal realisere arkitekternes sprælske idéer i beton

Et nyt, højteknologisk betonværksted på Teknologisk Institut i Taastrup skal fremme både betonbranchen og den visionære arkitektur. Computere og robotter skal gøre det muligt fuldautomatisk at støbe beton i snart sagt enhver facon og med enhver overflade.

Danskerne kan glæde sig til langt flere fantastiske bygninger og masser af spændende arkitektur. Den 20. juni 2007 indviede Teknologisk Institut et nyt, højteknologisk betonværksted, hvor computere og robotter skal arbejde med at omsætte arkitekternes visioner til konkrete betonkonstruktioner, der kan tilføre byggeriet et helt nyt formsprog.

”Muligheden for at skabe byggeri med visionære former er hidtil mest blevet brugt i kostbare prestigebyggerier, fordi det har krævet håndværk og derfor været dyrt.
Det skal betonværkstedet gøre op med. Vi vil udvikle teknologi, der gør unikke betonkonstruktioner konkurrencedygtige”, siger projektleder Dorthe Mathiesen fra Teknologisk Institut.

Blandeanlægget på Teknologisk InstitutKonkret betyder det, at arkitekten udarbejder digitale 3D-tegninger af bygningen. Disse tegninger overføres til en robot, som så automatisk fremstiller en støbeform. Derefter fyldes formen automatisk med beton fra et ligeledes fuldautomatisk blandeanlæg.

”Naturligvis er der et stykke vej endnu, før teknologien finder vej ud på byggepladserne. Men vi er længst fremme også internationalt set på dette område og satser på at blive omdrejningspunkt for intet mindre end en revolution af betonbyggeriet, der også vil give betonindustrien nye muligheder”, siger Dorthe Mathiesen.

Det højteknologiske betonværksted er en central del af et treårigt projekt, der får støtte fra Højteknologifonden.

Projektet samler arkitektur, robotviden og betonteknologi og har et samlet budget på 12,7 millioner kroner, hvoraf 6,3 millioner kroner er støtte fra Højteknologifonden.

Højteknologifondens direktør, Carsten Gaarn-Larsen, ser spændende perspektiver i projektet, der sætter en ny dagsorden for beton.

Direktør Carsten Gaarn-Larsen fra Højteknologifonden trykker på knappen til start af robotdemonstration ved indvielsen af det højteknologiske betonværksted på Teknologisk Institut

”Dette samarbejde er et godt eksempel på virksomheder og forskere, der evner at tænke på tværs af traditionelle skel og fagligheder. De største udviklingsmuligheder ligger ofte i krydsfeltet mellem forskellige tilgange til en problemstilling, hvor parternes forskellige styrker giver synergi til samarbejdet,” siger han.

Deltagerne i projektet er: Teknologisk Institut (projektleder), Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, Arkitektskolen Aarhus, Spæncom A/S, Unicon A/S, MT Højgaard A/S og robotleverandøren Giben Scandinavia A/S.

Læs mere på www.unikabeton.dk