Sortering og genanvendelse af tekstilaffald

Jeppe  Holmehave

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 14.

Sortering og genanvendelse af tekstilaffald

Projektperiode: 1. januar 2024 – 31. december 2026.

Dette værdikædesamarbejde fokuserer på at etablere en cirkulær værdikæde for tekstilaffald fra SMV’er ved at implementere genanvendelsesveje og afsætningskanaler for tekstilfraktioner, der i øjeblikket ikke kan genanvendes.

Formål

Det overordnede mål med samarbejdet er at sikre genanvendelse af tekstilaffald ved at etablere en cirkulær værdikæde. Projektet sigter mod at reducere affaldsmængden og CO2-udledningen ved at genanvende tekstilaffald til nye produkter såsom akustikmaterialer og pudefyld. Dette er vigtigt for at fremme bæredygtig udvikling og reducere miljøbelastningen.

Reduktioner

Værdikædesamarbejdet forventer at reducere CO2-udledningen fra tekstilaffald med op til 50%, hvilket kan reducere den årlige CO2-udledning med over 125.000 tons eCO2. Desuden har projektet fokus på at håndtere dele af det indsamlede tekstilaffald fra de deltagende kommuner.

Fordele

Projektet tager udgangspunkt i indsamlingen af tekstilaffald fra Mariagerfjord og samarbejde med affaldsaktøren Marius Pedersen. Tekstilaffaldet overdrages til Danish Textile Solution ApS (DT Solutions) i Skanderborg, hvor det sorteres automatisk efter potentialet for genbrug og genanvendelse. De dele af tekstilaffaldet, der ikke kan genanvendes til garn, sendes til HAACK Recycling ApS i Ringsted for at blive neddelt til udvikling af nye produkter såsom akustikmaterialer og pudefyld, hos Effection og Arctic.

Fordelene ved projektet er mange - blandt andet: 

  • Virksomheder: Skaber nye markedsmuligheder og produkter fra genanvendt tekstilaffald.
  • Forbrugere: Tilgang til bæredygtige produkter som akustikmaterialer og pudefyld.
  • Samfundet: Reduceret affaldsmængde og CO2-udledning samt bevarelse af ressourcer.

Partnere

  • Danish Textile Solution ApS
  • HAACK Recycling ApS
  • Arctic A/S
  • Effection A/S
  • Teknologisk Institut
  • Mariagerfjord Kommune
  • Affaldsaktør: Marius Pedersen

Yderligere oplysninger

Projektleder Jeppe Holmehave, e-mail: jhol@teknologisk.dk, tlf: 72 20 18 14

Om Closing Loops

Closing Loops er et projekt, der hjælper danske virksomheder med at udvikle og implementere cirkulære løsninger for at reducere CO2-udledning og affald. Teknologisk Institut bidrager som teknologisk ekspert med rådgivning, laboratoriefaciliteter og innovative løsninger, der styrker virksomhedernes grønne omstilling og konkurrenceevne.CL logo