Superdrænende betonbelægninger

Katja Udbye Christensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 89.

Billedet viser vand der hældes igennem permeabel beton.

Superdrænende betonbelægninger

Med klimaforandringerne oplever man i Danmark flere kraftige regnskyl og skybrud, og samtidig stiger andelen af befæstede impermeable arealer i byerne. Det betyder, at der ved skybrud ledes store mængder regnvand til underdimensionerede kloaker, hvilket i sidste ende kan medføre store oversvømmelser.

Internationalt set har in-situ støbt drænbeton fået stor opmærksomhed, eksempelvis i England, Frankrig, Tyskland og især USA, som alle har haft gode erfaringer. Alligevel er in-situ støbt drænbeton endnu ikke for alvor implementeret på det danske marked. Barriererne for dansk implementering er primært, at erfaringerne fra udlandet ikke direkte kan overføres til danske forhold. Det skyldes en række forskelle, når det gælder delmaterialer til betonfremstilling, jordbundsforhold samt klimaforhold. En afgørende faktor er eksempelvis de mange frost-tø perioder, der er særlig for Danmark sammenlignet med størstedelen af Europa og USA.

Projektet er finansieret gennem InnoBYG.

Mål for projektet

Målet med projektet er at tilgå en række af barriererne for udvikling og anvendelse af in-situ støbt permeabel beton i Danmark. En af de store bekymringer vedrørende brugen af permeabel beton er holdbarheden i forbindelse med frost/tø eksponering. Der er i projekt undersøgt:

  • Hvilke eksisterende prøvningsmetoder kan anvendes til måling af permeabel betons frostbestandighed under danske klimaforhold.
  • Hvilken indflydelse har luftindholdet i pastaen på frostbestandigheden af permeabel beton.
  • Hvilken indflydelse har frostbestandigheden af de anvendte tilslag på frostbestandigheden af permeabel beton.

Deltagere

  • Teknologisk Institut (projektleder)
  • Dansk Beton A/S
  • Unicon A/S
  • Brønderslev Cementstøberi A/S
  • Danmarks Tekniske Universitet

Resultater

Projektet er afsluttet i 2018. Projektets resultater kan læses i afslutningsbloggen på InnoBYGs hjemmeside eller i projektrapporten