Teknologi til ressourceeffektiv produktion af kvalitetsfødevarer

Dennis Brandborg Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 04.

DMRI - Teknologi - F1

Teknologi til ressourceeffektiv produktion af kvalitetsfødevarer

Aktivitetsplan nr. F1 - 2016-18

Der er et stort vækstpotentiale for fødevarer på de internationale markeder. Danmarks position som storeksportør af fødevarer kan fastholdes og udbygges, hvis virksomhederne både kan sikre et højt kvalitetsniveau og øge effektiviteten.

En forudsætning er, at virksomhederne løbende opdaterer produktionsapparatet, efterhånden som relevant ny teknologi udvikles. De arbejdsopgaver, som endnu ikke er automatiserede, er typisk meget vanskelige med komplicerede interaktioner mellem maskiner og råvarer. Der er fortsat udfordringer med ensidigt gentaget arbejde (EGA). Løsningerne kræver, at robotter og procesudstyr suppleres med avancerede målesystemer til at sikre korrekt og skånsom håndtering. Automatisering muliggør en højere effektivitet, men er sårbar overfor utilstrækkelig vedligeholdelse. Omkostningerne til både vedligehold og kvalitetssikring er stigende. I aktiviteten udvikles derfor nye kompetencer, rådgivningsydelser og teknologiske løsninger rettet mod fødevareproducenter og udstyrsleverandører inden for følgende centrale områder:

  • Automatisering af komplicerede produktions- og kvalitetssikringsprocesser.
  • Overvågning og vedligehold af produktionsudstyr.
  • Optimale processer (bl.a. design, simulering og optimering af processer og råvareflow samt ny IKT).
  • Det forventes, at de nye ydelser vil kunne tilbydes inden for aktivitetsperioden og de vil blive efterspurgt af ca. 40 danske virksomheder (især fra SMV-segmentet) inden for fem år.

 Aktiviteten omtalt ovenfor er bl.a. støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.