Test af nye detektions- og kvantificeringsmetoder

Lena  Sloth

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 61.

Test af nye detektions- og kvantificeringsmetoder

Vi har udviklet en qPCR metode til detektion af de 4 arter af Clostridium, der hyppigst er associeret med pustning af vakuumpakket oksekød. Metoden kan endvidere benyttes til detektion af kontaminering af slagtekroppe. Pustning af fersk vakuumpakket oksekød forekommer sporadisk for alle typer af udskæringer. Det er forskellige arter af kuldetolerante Clostridium bakterier, der forårsager dette. Påvisning af Clostridium bakterier med traditionel dyrkning er tidskrævende, og ofte er bakterierne ikke dyrkbare i det vegetative stadie, som typisk findes i vakuumpakkerne, ligesom det kræver specielt udstyr til iltfri dyrkning. Moderne DNA baserede metoder er brugervenlige og hurtige sammenlignet med dyrkning (timer vs. dage).

qPCR metoden kan i princippet også bruges til kvantificering af Clostridium bakterier. Dog kan metodens effektivitet blive nedsat fx af komponenter, der findes i kød. Metoden er derfor fortsat ved at blive optimeret til kvantificering af clostridier i fersk kød.

Vi tester også hurtige qPCR metoder til kvantificering af ”totalkim”, dvs. alle bakterier i en fødevare- eller en produktionsmiljøprøve. P.t. kan metoden give et fingerpeg om kimtalsniveauet i en prøve og dermed fungere som et supplement til de traditionelle dyrkningsmetoder. På sigt vil metoden kunne stå alene, men det kræver en optimering, da metoden også måler DNA fra døde bakterier og ikke kun fra levende bakterier. Da flere udbydere arbejder netop med denne problemstilling med måling af "død-DNA", forventes en løsning inden for en overskuelig fremtid.

 

Støttet med tilskud fra Svine- og Kvægafgiftsfondene