UPCYFUN – Bæredygtig proteinproduktion gennem præcisionsfermentering - Sidestrømme til værdifulde fødevareingredienser
Projektstart. Forventet afslutning.
Projektstart: 1.april 2025. Forventet afslutning: 30. juni 2028
Resumé af projektet
Efterspørgslen på protein forventes at fordobles inden 2050, men mad står for over 25% af de globale drivhusgasudledninger (animalske fødevarer udgør 18%). For at nå et klimaneutralt fødevaresystem skal alternativer til animalske proteiner findes. UPCYFUN-projektet vil udvikle en platform til bæredygtig produktion af animalske proteiner ved hjælp af præcisionsfermentering. Ved at bruge opgraderede sidestrømme fra landbrug, fødevare og biotekindustrien som vækstmedium, og optimerede svampestammer som produktionsværter, vil projektet skabe en ny værdikæde der kan reducere drivhusgasudledningen med 70-90% sammenlignet med traditionel animalsk produktion. UPCYFUN vil bane vejen for en konkurrencedygtig dansk bioteknologisk fødevareproduktion med stort potentiale for eksport og jobskabelse.
Mål for projektet
- Kortlægning af sidestrømme fra landbrug, fødevare- og biotekindustrien. Opgradering af disse til fermenteringsmedier
- Identificering af nye svampestammer som produktionsværter der kan vokse på medier baseret på sidestrømme
- Udvikling af 2 effektive fungale produktionsværter baseret på udvalgte stammer.
- Produktion af kulhydratrige fermenteringsingredienser, der effektivt erstatter raffineret sukker med opgraderede sidestrømme
- Opgradering af 25.000 tons tørstof fra bioreststrømme til fermentering inden 2030
- Muliggør, at Danmark kan indtage en førerposition i denne transformative fødevaresektor og dermed skabe nye arbejdspladser.
Deltagere
- Protein Frontiers ApS
- Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
- Aalborg Universitet (AAU)
- Teknologisk Institut (DTI)
- Pexinno
- HNH-consult Aps
- Lyras
- Vestjyllands Andel