Vandbaseret overfladebehandling

Lars Haahr Jepsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 27.

Vandbaseret overfladebehandling

Vandbaseret overfladebehandling

Projektstart januar 2019. Projektafslutning december 2020.

Teknologisk Institut samarbejder med WOCA Denmark om at udvikle en ny miljøvenlig træpleje med samme egenskaber som opløsningsholdig træbeskyttelse - men uden uønsket kemi. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen.  

Vandbaseret overfladebehandling til møbler

WOCA Denmark A/S ønsker at udvikle et konkurrencedygtigt alternativ til de organisk solventbaserede produkter, som er på markedet i dag. Dette vil give WOCA unikke eksportmuligheder - og samtidig spare kunder og miljø for mange ton opløsningsmidler årligt.

I projektet vil WOCA særligt bidrage med sin udviklingserfaring og viden gennem mange år i branchen. 

Overfladescanner til måling af fiberrejsning

En af udfordringerne ved vandbaseret træpleje er, at det får træets fibre til at rejse sig. Det giver merarbejde for gulv- og møbelproducenter i form af op til flere mellemslibninger, inden produktet opnår en glat finish. Derfor har Teknologisk Institut udviklet en overfladescanner, der kan måle graden af fiberrejsning ned på mikrometer-niveau. Det betyder, at WOCA Denmark får et hurtigt og præcist billede af, hvordan deres nye træplejeløsninger performer. Det har sat skub i produktudviklingen - og virksomheden arbejder nu med en prototype, der giver 85% mindre fiberrejsning end andre vandbaserede træplejeprodukter. Det er unikt for markedet.

Overfladeskanneren kan bruges til produktudvikling og problemløsning i forbindelse med korrosion og vedhæftning på alle materialetyper, også plastik, metal og kompositter.

Projektmål
WOCA har allerede taget de første skridt i udviklingen af den nye vandbaserede produktserie, og sammen med Teknologisk Institut er målet at udvikle de nye produkter, så de kan komme på markedet primo 2021.

Et omdrejningspunkt bliver at løse de tekniske udfordringer, så produkterne får den ønskede performance. I projektet er der derfor fokus på at udvikle en miljørigtig træpleje med gode produktegenskaber i relation til blandt andet fiberrejsning, tørretid og indtrængningsevne.

Casefilm

Deltagere

  • WOCA Denmark A/S
    WOCA Denmark A/S har gennem mere end 40 år arbejdet med udvikling af træplejeprodukter til gulve og møbler. Virksomheden er førende indenfor overfladebehandling af træ.
  • Teknologisk Institut
    Teknologisk Institut bidrager med kemisk specialistviden om polymersystemer og avancerede værktøjer til karakterisering af produkterne og deres interaktion med træet.
    Læs mere om produkt- og materialeudvikling her.