Recirkuler Elektronik - Fremtidens Bæredygtige Løsninger
Cirkulær produktion og bæredygtigt design
Hos Teknologisk Institut har vi igangsat et nyt projekt, der skal hjælpe danske elektronikvirksomheder med at navigere i de stigende krav fra både EU og forbrugere om bæredygtighed. Elektronikindustrien står over for udfordringer som reducering af affald og ressourceforbrug, og vores mål er at tilbyde konkrete løsninger gennem cirkulær produktion og eco-design.
Dette projekt vil hjælpe virksomheder med at omstille deres produktions- og forretningsmodeller ved at implementere metoder som genbrug, reparation og genanvendelse. Produkter vil blive designet til at være lettere at reparere og genbruge, hvilket både reducerer miljøpåvirkningen og giver virksomhederne en konkurrencemæssig fordel.
Fra udfordringer til forandring
Den danske elektronikbranche beskæftiger over 25.000 medarbejdere og omfatter alt fra produktion af tastaturer og trådløst udstyr til medicoudstyr og høreapparater. Men branchen står over for betydelige udfordringer: Kun 17% af elektronikaffald genanvendes globalt, og der er et stigende forbrug af knappe råstoffer.
Gennem vores projekt vil virksomhederne få adgang til nye værktøjer, metoder og praktisk vejledning, der kan skabe en markant forskel, og der sigtes efter at deltagende virksomheder vil kunne reducere deres materialeforbrug med op til 20 % og CO2-udledningen med op til 30 %.
En virksomhed, der i dag primært bruger nye materialer, kan gennem projektet lære at anvende genanvendte materialer og nye designprincipper. Dette forbedrer ikke kun miljøpåvirkningen, men positionerer dem også til at opfylde fremtidige krav fra både lovgivere og kunder.
Fokus på digital læring og netværk
For at sikre vidensdeling og kompetenceudvikling vil vi etablere et digitalt læringsværktøj, som inkluderer webinars, online vejledning og interaktive quizzer. Dette materiale vil være tilgængeligt for virksomheder over hele landet og vil fungere som en praktisk ressource til at implementere de første skridt mod cirkulær produktion. Samtidig etablerer vi et netværk for virksomheder, hvor minimum 15-20 virksomheder forventes at deltage. Her kan erfaringer, ideer og løsninger deles på tværs af branchen.
Praktisk støtte og måling af succes
Deltagende virksomheder vil modtage gratis rådgivning og støtte fra Teknologisk Institut, inklusiv workshops og implementeringsmøder. Vi sigter efter at opbygge langsigtet kapacitet i branchen, hvor virksomhederne efter afslutning af projektet vil have konkrete resultater som reduceret spild og forbedrede produktionsmetoder.
For at måle succes vil vi sammenligne baseline-data fra projektets start med resultater ved afslutning. Dette inkluderer kvantitative mål som reduktion i ressourceforbrug og affald samt kvalitative vurderinger fra virksomhederne omkring deres omstilling og oplevede fordele.
Hvem står bag projektet?
"Recirkuler Elektronik – en vej til cirkulær produktion" er støttet af Industriens Fond og gennemføres i samarbejde med produktionsklyngen MADE. De deltagende danske elektronikvirksomheder, vil repræsentere forskellige segmenter af branchen og fungerer som testplatforme for de udviklede løsninger.
Industriens Fond har bevilget 2,9 millioner kroner til projektet som en del af deres større satsning på cirkulær produktion, der samlet set omfatter 10 projekter og en samlet investering på 125 millioner kroner. Målet er at gøre Danmark til et foregangsland inden for cirkulær økonomi.
Bliv en del af fremtidens elektronikindustri
Vi inviterer danske elektronikvirksomheder til at deltage i dette banebrydende projekt og blive en aktiv del af den grønne omstilling. Er du interesseret i at høre mere om projektet, eller vil du vide, hvordan din virksomhed kan komme i gang? Kontakt os for at lære mere om mulighederne og fordelene ved at deltage.