Roetoppe egner sig til biogas

Anne Christine Steenkjær Hastrup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 02.

Traktor på mark høster grønne roetoppe

Roetoppe egner sig til biogas

Det er økonomisk rentabelt at høste roetoppen, blande den med halm, ensilere blandingen og udnytte den til produktion af biogas.

 

Med det fortsat øgede fokus på landbrugets udledning af drivhusgasser, er det er blevet yderst relevant at se på konsekvenserne af at efterlade roetoppen i marken. På Teknologisk Institut har vi set på perspektiverne for at anvende roetoppe til biogas. Det var omdrejningspunktet for et toårigt projekt sammen med Vrejlev Bioenergi i Nordjylland og Kroghsminde Biogas i region Syddanmark

– Vi har regnet på tallene, og det viser sig at være økonomisk rentabelt at høste roetoppen, blande den med halm, ensilere blandingen og udnytte den til produktion af biogas, siger seniorspecialist Kurt Hjort-Gregersen fra Teknologisk Institut.

Biogas svarende til 500.000 ton diesel

Det er realistisk at høste mellem 40 og 50 tons roetop per ha. Potentialet for en sådan blandingsensilage er på ca. 50 m3 biometan pr. ton. Dermed kan dansk roetopproduktion omsættes til biogas, der svarer til 500.000 tons dieselolie.

Producenterne kan etablere blandingsensilagen for mellem 2 og 2,50 kr. per m3 metan eller 60 øre per kg tørstof.

Eksperter i måling af drivhusgasser

Teknologisk Institut har stor ekspertise i at måle på drivhusgasser i marken. Har din virksomhed behov for en måling, kan du kontakte Ann Britt Værge på mail abv@teknologisk.dk eller tlf. 72201032 for en uforpligtende snak om mulighederne.

Projektet er støttet af Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP.

Se med i videoen her.