Sådan undgår du skadelige stoffer fra grillen

Lene  Meinert

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 67.

Svinekød på grill

Sådan undgår du skadelige stoffer fra grillen

Forkert grillet kød fra havegrillen bliver fremhævet som en væsentlig kilde til kræftfremkaldende stoffer i maden. Men det er nemt at undgå de skadelige stoffer, viser forsøg fra Teknologisk Institut.

Sommertid er havetid, som ofte bliver til grill-tid. Danskerne er det folkefærd i verden, der har flest antal grill pr. indbygger, men forkert grillet kød kan være en væsentlig kilde til danskernes indtag af kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stege- og røgmutagener.  De skadelige stoffer i kødet kan imidlertid undgås, viser forsøg på Teknologisk Institut.

- Man kan ved at følge simple råd, når man griller, tilberede kød med god spisekvalitet og med et minimalt indhold af kræftfremkaldende stoffer, siger konsulent Lene Meinert, Teknologisk Institut.

Instituttet har udført et forsøg, hvor kød er blevet tilberedt på de mest gængse måder:  Direkte over kul eller gasflamme og ved indirekte varme. Konklusionen er, at indirekte varme er den mest skånsomme grillmetode.

- Det er vigtigt at være opmærksom på, at jo tættere kødet er placeret på varmekilden, jo større er risikoen for at danne mutagenerne. Tilberedning ved indirekte varme viste i dette forsøg at være den mest skånsomme tilberedningsmetode, der både var optimal for koteletter, bøffer og stege. Hvis ikke man har mulighed for at benytte indirekte varme, kan man pakke stegen ind i stanniol, siger Lene Meinert, Teknologisk Institut.

Stanniol kan også minimere røg-mutagener fra grillningen. Røgmutagenerne opstår f.eks. når fedt fra kødet eller olie fra marinaden drypper ned på varmekilden. Af samme grund opfordrer Lene Meinert til påpasselighed især ved grilning af marineret kød direkte over kul.

Generelt ved grillning, er rådet, at kødet bliver tilberedt til det får en kernetemperatur på 65 °C – som kan kontrolleres med et stegetermometer. Desuden er rådet, at man vender koteletten eller bøffen hvert andet minut under hele tilberedningen. Det giver saftigt kød med et minimalt indhold af stegemutagener.

- Man kan benytte kødets overfladefarve som pejlemærke for indholdet af stegemutagener. Derfor er de velkendte råd om at undgå at branke kødet, eller at skære den brankede del af kødet væk, fortsat rigtig gode råd, siger Lene Meinert.

Undersøgelsen er udført af Teknologisk Institut i samarbejde med Weber-Stephen Nordic, Landbrug & Fødevarer og DTU-Fødevareinstituttet.

Fakta - Sådan griller du
Kotelet eller oksebøf:

  • Kan tilberedes ved direkte eller indirekte varme
  • Vend kødet hvert 2. minut
  • Jo tættere kødet er placeret på varmekilden - desto mere opmærksom skal du være på at passe kødet
  • Stop grilning, når kødets kernetemperatur er 65 °C

Steg:

  • Tilbered ved indirekte varme
  • Pak stegen ind i stanniol, hvis du ikke benytter indirekte varme
  • Grill, indtil kødets kernetemperatur er 65 °C