Samarbejde i byggebranchen viser vejen til bedre dokumentation og mindre forurening på byggepladser

Niels  Tradsfeldt

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 69.

byggebranchen

Samarbejde i byggebranchen viser vejen til bedre dokumentation og mindre forurening på byggepladser

Fyrtårnsprojektet Fremtidens Grønne byggeplads er klar med slutrapport, der præsenterer løsninger til klima- og miljøforbedringer på byggepladser. Gennem en kombination af nye teknologier og smartere arbejdsmetoder kan byggepladsers klimaaftryk og lokale miljøpåvirkning reduceres betydeligt.

På byggepladsen Mindet i Aarhus har Teknologisk Institut sammen med Per Aarsleff A/S og øvrige projektpartnere gennem tre år arbejdet på at finde og dokumentere løsninger til at reducere byggepladsers CO2-udledning og lokale miljøpåvirkning. Nu er resultaterne klar.

- Projektet har givet os værdifuld viden om, hvor og hvordan vi kan reducere vores klima- og miljøaftryk på byggepladser uden at gå på kompromis med kvalitet og effektivitet. Det er netop denne form for konkret og dokumenteret indsigt, som byggebranchen har brug for, hvis vi skal igangsætte værdiskabende tiltag og løsninger med omtanke for både klima og miljø samt vores medarbejdere, siger Grith Bech-Nielsen, koncernbæredygtighedschef hos Per Aarsleff A/S.

Implementerbare resultater

Fremtidens Grønne Byggeplads har målt og dokumenteret effekten af en lang række tiltag - fra støvbekæmpelse og støjreduktion til energioptimering og emissionsbegrænsning. Projektet har dokumenteret betydelige energibesparelser og CO₂-reduktioner, blandt andet ved brug af moderne og digitaliserede skurvogne med solceller, elektriske gravemaskiner og maskiner drevet af biodiesel.

- Et særligt interessant resultat kom frem ved test af maskinernes brændstofsparende ECO-funktion. Ved rendegravning viste det sig, at maskinen ikke bare brugte mindre brændstof i ECO-mode - den gravede faktisk også hurtigere og mere effektivt end i normal drift. Dette resultat kan implementeres på eksisterende maskiner uden større omkostninger, men handler primært om at uddanne maskinførerne i optimal brug af funktionen, siger koncernbæredygtighedschef hos Per Aarsleff A/S, Grith Bech-Nielsen.

Øget digitalisering, sensorer og målinger

Resultaterne kommer på et kritisk tidspunkt, hvor byggebranchen skal opfylde nye krav om CO2-dokumentation og livscyklusvurderinger som følge af Bygningsreglementets skærpede klimakrav, der træder i kraft 1. juli 2025. Parallelt er der øget fokus på forurening, partikeludledning og støj.

- Vi har i projektet udviklet og testet metoder, der gør det muligt at overvåge og dokumentere udledninger fra byggepladser i realtid. Med sensornetværk, der måler luftkvalitet, støjniveauer og energiforbrug, samt mobilt udstyr til præcise målinger på entreprenørmaskiner, kan vi levere den nødvendige data til både dokumentation og optimering. Dette giver branchen et solidt grundlag for at leve op til bygningsreglementet skærpede krav, siger centerprojektleder ved Teknologisk Institut, Lars Overgaard

En central erfaring fra projektet er udviklingen af en digital twin-platform - en digital kopi af byggepladsen, der opdateres med aktuelle data. Platformen kombinerer data fra sensorer, emissionsmålinger og BIM-modeller (digitale modeller af bygningsværker) for at give et detaljeret overblik over byggepladsens aktiviteter.

 - Ved hjælp af en digital tvilling kan byggepladser på sigt simulere scenarier, optimere logistikken, reducere spild og dokumentere udledninger i realtid. Det tegner til at blive et kraftfuldt værktøj til sikring af både effektivitet og bæredygtighed , siger Lars Overgaard.

Effektive løsninger til en grønnere byggeplads

Fra 1. juli skal byggebranchen overholde en grænseværdi for CO2-udledning på 1,5 kg CO2e per m² om året for transport til og fra byggepladsen samt selve opførelsen af bygningen.

En markant erfaring fra projektet er det betydelige potentiale for at reducere emissioner og CO2-udledning fra entreprenørmaskiner. Test af en 23-tons elektrisk gravemaskine viste en reduktion i energiforbruget på over 40 procent sammenlignet med traditionelle dieseldrevne maskiner, mens CO2-udledningen blev reduceret med over 80 procent ved brug af dansk el.

- Vi har med projektet dokumenteret, at optimeret adfærd, moderne skurvognsbyer samt anvendelse af HVO-biodiesel, hybride og elektriske entreprenørmaskiner er effektive og tilgængelige løsninger til at reducere aftryk på både miljø og klima samt forbedre arbejdsmiljøet i skurvognen og på byggepladsen , forklarer Grith Bech-Nielsen.

Projektets anbefalinger og resultater kan læses i slutrapporten, som er tilgængelig på Miljøstyrelsens hjemmeside: her: https://mst.dk/publikationer/2025/april/mudp-fremtidens-groenne-byggeplads

 

Fakta om projektet:

Deltagere: Per Aarsleff A/S, Airlabs Denmark, Alumichem A/S, Purefi A/S, Katzenmark, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Volvo Entreprenørmaskiner og Teknologisk Institut.

Varighed: Januar 2021 – Juni 2024

Fyrtårnsprojektet ”Fremtidens Grønne Byggeplads” har modtaget støtte fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljøstyrelsen (sagsnummer 2020 – 37291)

Kontakt:
Projektleder, Lars Overgaard
Teknologisk Institut
Mobil:  7220 1295
Mail:  lod@teknologisk.dk