Sekventering til bakterieidentifikation

Anne Saaby Schmidt-Høier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 28.

sekventering

Sekventering til bakterieidentifikation

Sekventering af bakterie-DNA er et stærkt redskab til identifikation af bakterier. Det er muligt at få et fuldstændigt billede af bakteriesammensætningen i produkt og produktionsmiljø. Sekventering er en præcis og effektiv sporing af en smittekilde som fx Listeria.

Vi tilbyder to forskellige sekventeringsmetoder, 16S og fuldgenom, der henviser til, hvor meget af bakterie-DNA’et der sekventeres. Ved 16S sekventering skal bakterierne ikke opformeres inden analyse, derfor er denne metode hurtig. Ved fuldgenom skal bakterien inden sekventering rendyrkes på en agarplade – og det tager nogle dage.

Analyse af fordærv eller kontaminering af produkt

Vil du gerne vide, hvilke bakterier der fordærver dit produkt – og hvor i produktionen disse bakterier påføres produktet? Med analyse af produktprøver og miljøsvaberprøver kan vi hurtigt give dig et svar. Du kan selv udtage og sende prøverne til os, men vi kommer også gerne ud på virksomheden og hjælper med at identificere relevante prøvesteder i produktionen.

Du får:

  • Oversigt over, hvilke bakterier der er til stede i det fordærvede produkt (16S sekventering)
  • Vurdering af, hvilke af disse bakterier (hvis flere forskellige) der med størst sandsynlighed er årsag til fordærvet
  • Oversigt over bakteriesammensætningen på de udvalgte prøvesteder i produktionen
  • Rådgivning om håndtering af de fundne bakterier

Case:

Produkt med tydeligt fordærv (før holdbarhedsudløb) blev sendt til DMRI, hvor der blev udtaget en prøve af det kontaminerede område af produktet. Der blev kørt en 16S analyse, og efter få timer kunne vi give kunden besked om, hvilken bakterie der var årsag til det synlige fordærv.

 

Kildesporing i forbindelse med forekomst af sygdomsfremkaldende bakterier

Listeria monocytogenes og andre sygdomsfremkaldende bakterier kan gemme sig i produktionsmiljøer og en gang imellem forårsage kontaminering af produkter med efterfølgende tilbagekald. Det kan være særdeles svært at finde en bakterie som Listeria, da den kan lide at gemme sig i hulrum, kloak mm. Der kan også være flere forskellige Listeria til stede i produktionen.

Med fuldgenomsekventering kan det meget præcist afkodes, hvilke Listeria der er til stede i produktionen, og hvordan de forskellige Listeria bevæger sig rundt på virksomheden. Man taler om, at bakterien identificeres ned på klonniveau – det modsvarer et fingeraftryk.  

Vi tilbyder:

  • Gennemgang af produktionen samt prøveudtag
  • Kortlægning af forekomst af den sygdomsfremkaldende bakterie med fuldgenomsekventering i produktionen
  • Rådgivning om tiltag til eliminering af forekomsten af den sygdomsfremkaldende bakterie