Støbning med PCM-beton

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Støbning med PCM-beton

Som et led i PSO-projektet ”anvendelse af faseskiftende materialer i fremtidens bygninger” er der blevet udvikling en beton med faseskiftende materialer. PCM-betonen, som den kaldes, opnår markante forbedringer i varmeakkumuleringevnen, og har en styrke som gør den egnet til anvendelse i bygningskonstruktioner. Betonen er derfor blevet indbygget i Instituttets nye udviklingsplatform EnergyFlexHouse.

Støbning med PCM-beton
Et af de nye epokegørende materialer, som vil blive testet i LAB-huset, er PCM-beton (PCM står for Phase Change Material). Ved at blande dette stof i betonen kan man oplagre varme som afgives senere, når temperaturen falder.

Midt i november var der verdenspremiere på PCM-beton i forbindelse med støbning af fundament til LAB-huset, som er det hus, hvor der skal testes nye teknologier. PCM-beton afprøves her for første gang nogensinde!

Forud for selve støbningen var der nogle dage tidligere prøve-blandet PCM-beton på Unicon’s fabrik i Hedehusene, og da den efterfølgende prøvestøbning også forløb meget positivt, kunne der 3 dage senere støbes på byggepladsen. Hele forløbet med PCM-beton er blevet fulgt med stor interesse af medarbejdere fra de involverede firmaer og Teknologisk Institut.

PCM-beton er meget fast i densiteten, hvilket besværliggør både transport og udlægning. Til støbningen blev forbrugt 2 leverancer á 1 m³, og som det fremgår af billederne krævede det en del manuel bearbejdning at få betonen jævn, men trods en regnfuld efterårsdag lykkedes det at få et flot gulv.

Karise Anlæg & Byg A/S udfører jord-, kloak- og betonentreprisen på EnergyFlexHouse, og havde derfor den spændende opgave med at udlægge PCM-beton i et felt på 2,9 x 3,7 meter og almindelig lavabeton i den øvrige del af LAB-huset.

I PCM-betongulvet ligger forskellige termofølere og varmestrømsmålere som bl.a. måler temperaturgradient og -fordeling gennem et tværsnit af gulvet og energistrømme ind og ud af huset med henblik på udvikling og optimering af de varmeakkumulerende egenskaber.

Nyhedsbrev fra Enemærke & Petersen i pdf-format