Våd halm kan blive en værdifuld ressource i biogasproduktionen

Kurt  Hjort-Gregersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 95.

Grøn traktor med siden til kører på en mark i godt og solrigt vejr.

Våd halm kan blive en værdifuld ressource i biogasproduktionen

En af nøgleressourcerne i biogasproduktionen er halm. I projektet StrawSilage undersøger vi potentialet for at ensilere halmen, inden den benyttes til biogas.
 

Når landmanden presser halm, er en del af halmen de fleste år for våd til strøelse og forbrænding. Ved at ensilere den våde halm er der potentiale for større biogasproduktion. Samtidig har våd halm mindre tendens til at danne flydelag i biogasanlægget.

– Halm er en vigtig ressource til biogasproduktion, men det er en udfordring at få nok biogas ud af halmen. Det vil være en stor fordel, hvis våd halm kan presses og bruges til biogasproduktion. Det giver større fleksibilitet i forhold til at fjerne halmen, for eksempel inden vi sår efterafgrøder. Og så er det ideelt, hvis ensileringen giver en forbehandlingseffekt, mens halmen alligevel ligger på lager, indtil vi skal bruge den, siger Morten Kirk fra Skinnerup Maskinstation i Thy, som deltager i projekt StrawSilage.

Fra sekunda-halm til prima-halm

Målet med StrawSilage er at gøre såkaldt sekunda-halm, der ikke kan bruges til forbrænding, til prima-halm til biogasproduktion. Teknologisk Institut gennemfører ensileringsforsøg med halm i lab-skala og koordinerer ensileringsforsøg i stor skala hos to maskinstationer.

– Vi vil i de kommende måneder teste den ensilerede halm i biogasanlæggene ved Skinnerup Maskinstation og Ausumgaard. Herefter kan vi begynde at regne på tekniske konsekvenser og omkostningerne ved at presse våd halm, siger Søren Ugilt Larsen, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Forsøg med ensileringsmidler

Teknologisk Institut gennemfører sammen med projektpartnerne forsøg, hvor vi tilsætter forskellige ensileringsmidler til halmen, mens den bliver presset. I høsten 2021 har vi bl.a. anvendt brunsaft fra græsproteinproduktionen på Ausumgaard, som også deltager i projektet.

Vi tilsætter brunsaft eller andre ensileringsmidler til halmen via dyser monteret umiddelbart foran presserens pick-up. Når halmen er presset, pakker vi halmballerne under lufttæt plastik til ensilering. I høsten 2021 har vi presset ca. 80 baller med våd halm. En del af ballerne er wrappet med POMIs kombipack-system.

Analyse af metanproduktionen

I høsten 2022 skal vi presse et større antal halmballer, som vi indpakker med POMIS Wrap-8-system. Med det kan vi pakke 2 x 4 baller i tværsnit af en lang stak med mindst muligt luft i stakken. POMI har udviklet systemet i forbindelse med projektet.

– Efter nogle måneder udtager vi prøver, som vi sender til vores projektpartner Aarhus Universitet, som analyserer metanproduktionen. Foreløbige resultater tyder på, at metanpotentialet især øges, når halmen er meget våd under ensileringen, siger Søren Ugilt Larsen.

Læs mere om projektet her.