3D-print letter behandlingen af hypotermi

Søren Bastholm Vendelbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 24.

3D-printet komponent til hypotermi behandling

3D-print letter behandlingen af hypotermi

Ny opfindelse fra speciallæge skal gøre behandlingen af alvorligt nedkølede patienter lettere og hurtigere. Produktet er udviklet ved hjælp af 3D-print i samarbejde med Teknologisk Institut og Mikkel Huse Studio.

Speciallæge i anæstesi og intensiv medicin, Claus Lie, står bag en ny opfindelse, som kan gøre behandlingen af patienter med hypotermi, som er en alvorlig nedkøling af kroppen, hurtigere og mere skånsom. Claus Lie har fået hjælp af Mikkel Huse Studio og Teknologisk Institut til udformningen af sin opfindelse.

Hurtigere og mere skånsom behandling af nedkølede patienter

Opfindelsen tager udgangspunkt i en kendt behandlingsmetode til patienter med hypotermi. Metoden går ud på, at man opvarmer kroppen ved at indføre opvarmet væske i brysthulen på patienten. Det er en behandling, som normalt kun kan foretages på hospitalet af en akutlæge. Med opfindelsen fra speciallæge Claus Lie vil det fremover være muligt at foretage den samme behandling langt tidligere.

– Systemet er mere skånsomt og desuden langt mere mobilt end de teknikker, man normalt bruger i dag. Så behandlingen kan simpelthen påbegyndes allerede i ambulancen på vej til hospitalet, fortæller speciallæge Claus Lie.

Hurtig designproces med 3D-print

Gennem Danish Healthtech Innovationsnetværk og AM Hybrid-projektet (initieret af Dansk AM-Hub) på Teknologisk Institut har Mikkel Huse Studio fået hjælp til at udvikle prototyper til opfindelsen og teste forskellige designs, samt udvælge den løsning, der har de mest optimale egenskaber for det endelige produkt.

Ved hjælp af teknologien Freeform Injection Molding (FIM), som er en kombination af 3D-print og sprøjtestøbning, er prototyperne på den nye opfindelse blevet fremstillet i samme materiale som det færdige produkt.

– Kombinationen af 3D-print og sprøjtestøbning har gjort det muligt for os at fremstille ægte fysiske modeller af vores design i samme materiale, som produkterne skal produceres i. På den måde kan vi sikre, at et bestemt design er det rigtige, inden en egentlig produktion sættes i gang, fortæller Mikkel Huse, ejer af Mikkel Huse Studio.

De sidste tilpasninger

Spørger man Mikkel Huse, hvornår produktet er på gaden, så er det godt på vej, men der mangler de sidste finjusteringer.

– Det er et såkaldt ”proof of concept” – det vil sige, at vi er ved at vise, at vores produkt virker på alle de parametre, vi gerne vil have det skal, men der skal stadig finjusteres. Fx er vi ved at tilpasse indføringskateteret, så det ligger perfekt på lungen og dermed bliver mindre invasivt for patienten, fortæller Mikkel Huse.

Fakta om opfindelsen

Opfindelsen til behandling af patienter med hypotermi hedder HeatCath®, og er opfundet af Claus Lie, som er speciallæge i anæstesi og intensiv medicin, samt medstifter af HeatCath Aps.   

HeatCath® er et mobilt system, der:

  • Recirkulerer 1 til 2 liter opvarmet væske i et lukket kanalsystem
  • Ikke kræver adgang til blodbanen
  • Ikke medfører væske og elektrolytforskydninger
  • Kan anlægges af alle læger med akuterfaring.
  • Kan påbegyndes præhospitalt og fortsættes ved overflytning

Vil du vide mere om, hvordan du kan bruge 3D-print til produktudvikling, så kan du deltage i vores webinar d. 23. september: 

Tilmeld dig Webinar: Accelereret Produktudvikling med 3D-printede sprøjtestøbeforme