3D-print og robotteknologi - et oplagt match?

Kristoffer Ryelund Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 26.

Robotteknologi og 3D-print

3D-print og robotteknologi - et oplagt match?

Pressemeddelelse publiceret den 21. marts 2022.

Robotter og droner kan udnytte 3D-print teknologier til optimering. Muligheder præsenteres på messe.

Danmark har opbygget en styrkeposition inden for automation, robotteknologi og droner. Men potentialet kan være endnu større, hvis danske robotvirksomheder udnytter de muligheder, som 3D-print tilbyder på dette område. På R-22 robotmessen vil Teknologisk instituts specialister derfor demonstrere, hvorfor 3D-print og robotteknologi er et oplagt match.

3D-print har gennemgået en rivende udvikling i de senere år, og teknologien anvendes i stigende grad til færdige industrielle komponenter - med uanede design- og optimeringsmuligheder til følge. På samme måde er det gået stærkt for robotindustrien – ikke mindst i Danmark – og nu begynder producenterne af robotter at få øjnene op for 3D-print. For at imødekomme den øgede interesse er Teknologisk Instituts 3D-print specialister tilstede på R-22 robotmessen i Odense – målet er at vise robotvirksomhederne, hvordan de i højere grad kan drage fordel af 3D-print.

- På messen vil vi gerne synliggøre, at 3D-print ikke længere kun er til prototyper og skuemodeller – man kan faktisk fremstille emner, som bruges i industrien, og som er med til at skabe merværdi. Her ser vi fx en række fordele, når 3D-print bruges i samspil med industrirobotter, lyder det fra Kristoffer Ryelund, forretningsleder på Teknologisk Institut.

3D-print robot

En række afgørende fordele
Spørger man Kristoffer Ryelund, er der flere gode argumenter for, at 3D-print og robotteknologi er et oplagt match. Generelt kan 3D-print give værdi gennem hele produktets levetid - fra udviklingsstadiet, gennem brugsfasen og til produktet i sidste ende skal udfases. Mere specifikt kan man med 3D-print lave vægt- og størrelsesoptimering på robotter og droner, hvor især vægten har en afgørende betydning.

- 3D-print er oplagt til droner, som skal helst være så lette som muligt, så de kan flyve i længere tid - eller bære en tungere last. Denne vægtreduktion kan man opnå ved at kombinere 3D-print og computer-optimeret design, hvor kun det allermest nødvendige materiale beholdes, fortæller Kristoffer Ryelund.

I forhold til robotgribere er fordelene ved 3D-print også tydelige, da man med teknologien kan tilgodese flere industriers ønske om lettere og stærkere gribere. Ved at reducere størrelse og vægt på griberen skal robotten skal bruge mindre energi på at flytte den, og samtidig kan griberen kan flyttes hurtigere. Alternativt kan man anvende en mindre – og billigere – robot. Derudover får man en stor designfrihed, og man har mulighed for at bygge flere komponenter sammen til en komponent med øget funktionalitet – og så er det fx også muligt at lave indvendige luftkanaler på vakuumgribere.

Optimerede robotter med 3D-print
På Teknologisk Institut driver man en netværksgruppe med fokus på 3D-print og robotteknologi, og her mødtes en række robotvirksomheder for nylig for at sparre med hinanden og få indblik i den nyeste viden på området - herunder fordelene ved at anvende 3D-print til robotapplikationer.

- Med 3D-print sparer vi en masse tid, når vi skal udvikle nye værktøjer. Derudover kan vi kombinere flere forskellige funktioner i samme komponent, og så kan vi få vægten ned, og det er det, som er vigtigt for os, fortæller Rune Stokholm Pedersen, mekanisk ingeniør hos Sanovo Technology Robots, som også fortæller, at virksomheden har fået flere sidegevinster ved brugen af 3D-print:

- Vi har fx fået kortere leveringstid på reservedele til vores kunder. Så ved at vi er begyndt at arbejde med 3D-print, har vi fundet ud af, at der er flere bonusser, end vi lige havde regnet med.

Hør mere om 3D-print på R-22
Teknologisk Instituts 3D-print specialister har deres egen stand på R-22 robotmessen, hvor de viser flere eksempler på virksomheder, der allerede har udnyttet synergierne mellem 3D-print og robotteknologi. Er man interesseret i at vide mere om, hvordan de to områder kan spille sammen, er R-22 derfor en oplagt mulighed for at få råd, viden og inspiration.  

Yderligere information
Forretningsleder Kristoffer Ryelund, Teknologisk Institut, mobil 7220 1426, mail: krni@teknologisk.dk