3D-print produktion - 3D-print til fødevareindustri

Morten Lisberg Jørgensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 62.

3D-printet robotgriber til fødevarekontakt

3D-print produktion - 3D-print til fødevareindustri

3D-print rummer et kæmpe potentiale for fødevareindustrien. Her kan 3D-printede materialer som titanium, rustfrit stål, aluminium og nylon allerede nu bruges til fødevarekontakt - og på Teknologisk Institut står vi klar til at 3D-printe dine emner.

På Teknologisk Institut har vi som de eneste i Danmark en 3D-printproduktion, der er i overensstemmelse med fødevarelovgivningen for disse materialer - og vores printede emner har fuld sporbarhed. Vi arbejder løbende med at udvikle nye materialeegenskaber og skabe forbedrede overflader på 3D-printede dele med henblik på fødevarekontakt. Fx har vi udviklet metal- og røntgendetekterbart nylon, som kan detekteres af scannere på produktionslinjen.
Lad os hjælpe dig med 3D-print produktion

De egenskaber og geometrier, der kan opnås med 3D-print, vil  kunne anvendes bredt i fødevarebranchen. Fordelene tæller bl.a. designfrihed, produktionsfleksibilitet, færre samlinger, forenklede konstruktioner og hurtige udviklingsforløb. Derudover har vi på Teknologisk Institut udviklet:

  • 3S-overfladebehandling - 3S står for ’super smooth surface’ og er en forædling af 3D-printede nylonemner, som gør overfladen ekstra glat og dermed rengøringsvenlig. Der er tale om en proces, hvor alle overflader af det 3D-printede emne behandles - også indvendige kanaler. Dimensioner, styrke og farve på emnet forbliver uændrede, og det er kun tekstur og glans, der ændres.
  • Metal- og røntgendetekterbart nylon - Metal- og røntgendetektion er et krav fra flere kunder i fødevareindustrien. Det opnå vi gennem en forædlingsproces, hvor nylonpulveret blandes op med metal i det helt rette forhold, som gør det muligt at spore de 3D-printede nylondele i metal- og røntgenscannere. Metal- og røntgendetekterbart nylon kan i øvrigt også 3S-behandles, så det får en ekstra glat og mere rengøringsvenlig overflade.

Følgende materialer er godkendt som fødevarekontaktmateriale:

Se overensstemmelseserklæringer

SE EKSEMPLER PÅ 3D-PRINT TIL FØDEVAREKONTAKT
 

kødskærer close upMarel - supportelement
Marel kørte et effektivt 3D-print udviklingsforløb sammen med Teknologisk Institut omkring et supportelement til industriel skæring af kød. Hvor produktet tidligere bestod af 40 løse dele, blev det med 3D-print reduceret til én del - det gav færre bakterier og større fødevaresikkerhed.
Læs mere


3D-printet robotgriber i nylon med kyllingefiletMarel - robotgriber
For at øge effektiviteten og tilpasningsmulighederne i produktionen, samarbejder Marel med Teknologisk Institut omkring 3D-print af en række komponenter – heriblandt deres robotgribere, som printes i metaldetekterbart nylon og får en helt glat overflade, så det er ekstra rengøringsvenligt
Læs mere



Kagetyller close-upBühler-Meincke - kagetyller
Tidligere blev kagetyller fra Haas-Meincke svejset sammen af flere dele, og det var både kompliceret og tidskrævende. Nu bliver tyllerne 3D-printet på Teknologisk Institut, og ud over designfriheden forenkler det produktionen, da tyllerne kan laves i et stykke, som får en glat og flot overflade.
Læs mere

 

Se Kontrolrapport for Teknologisk Institut, Produktudvikling


Fødevaresmiley