Cobots kan skabe arbejdsglæde - men sikkerhed er en barriere for udbredelse

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

Cobots i dansk produktion

Cobots kan skabe arbejdsglæde - men sikkerhed er en barriere for udbredelse

Flere og flere virksomheder bliver i disse år draget af gevinsterne ved at implementere cobots - robotter, der kan arbejde side om side med mennesker. Gevinsterne tæller typisk hurtig implementering, pladsbesparelse i produktionen, øget produktivitet og at være fri for store, dyre sikkerhedsafskærmninger.

Men det er ikke de eneste gevinster. En ny undersøgelse viser nemlig, at de samarbejdende robotter også har en positiv afsmitning på arbejdsglæden ude i produktionsvirksomhederne.

Undersøgelsen - der er foretaget af Teknologisk Institut i samarbejde med Industriens Fond, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet - viser, at virksomheder, der har anskaffet sig en cobot, oplever, at medarbejderne er blomstret op og blevet mere tilfredse. Derudover er det blevet lettere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Sikkerhed som en barriere

Markedet for de kollaborative robotter - også kendt som cobots - forventes at stige voldsomt i de kommende år. Markedet for de samarbejdende robotter forventes globalt at runde 600.000 enheder årligt i 2027 - en forventet vækst på 5.700 procent ifølge ABI Research.

Men før man for alvor kan komme i gang med at udnytte en cobots fulde potentiale, er der ifølge undersøgelsen nogle mulige barrierer, som man skal være opmærksom på.

-

Det er blandt andet manglende viden om teknologien og forretningspotentialet, manglende økonomi og manglende kompetencer på området, der kan spænde ben for virksomhederne.

- Vi kan konstatere, at særligt de små og mellemstore virksomheder mangler viden om potentialet og de muligheder, der er forbundet med at sætte den her nye type robot i aktion, siger Kurt Nielsen, som er teknologichef hos Teknologisk Institut.

Særligt for de virksomheder, der allerede har købt sig en eller flere cobots, kan også sikkerheden omkring disse robotter skabe udfordringer.

- Det er nok dér, at vi har været mest udfordrede. Man skal jo lige være sikker på, at man har styr på lovgivningen og sikkerheden, inden man for alvor kan få det maksimale ud af en cobot, fortæller Jakob Pedersen fra BM Silo i Tvis ved Holstebro, der er én af de interviewede virksomheder.

Flere af virksomhederne i undersøgelsen har efterspurgt en standardisering af sikkerheden, når det kommer til de mulige forhindringer – altså en form for værktøjskasse inden for sikkerhed.

En udbredt misforståelse

Selvom der er en hel del gevinster ved at gøre en cobot til en del af arbejdsfamilien, så er der stadig et stort uforløst potentiale i de kollaborative robotter, som venter på at blive indfriet. Og det er dét potentiale, som Teknologisk Institut ønsker at indfri gennem deres Cobot Lab i Odense.

- I Cobot Lab hjælper vi danske virksomheder med at udvikle og afprøve nye, innovative cobot-løsninger. Virksomhederne får viden og hands-on erfaring med de kollaborative teknologier – inden de investerer i udstyr. Vi oplever, at de her testforløb øger chancerne for at skabe nogle succesfulde robotløsninger ude i virksomhederne, siger Kurt Nielsen.

-

- Det er en udbredt misforståelse, at en kollaborativ robot per definition er sikker. Sikkerheden afhænger meget af, hvad man spænder på robotten og hvilke baner den opererer i. Vi hjælper virksomhederne ud fra et koncept, som vi kalder "safe by design". Det går ud på at tænke sikkerheden ind helt fra starten. Helhedstankegangen er vigtig for, at man ikke står til sidst og konstaterer, at der er nogle problemer, og at man bliver nødt til at lave en ofte meget dyr nødløsning, tilføjer han.

Udbyttet er synligt

Når sikkerheden er på plads, og virksomhederne for alvor kan begynde at udnytte cobottens fulde potentiale, er det ikke kun de allerede ansatte, der blomstrer op. Flere af virksomhederne, der har deltaget i den nye undersøgelse, fortæller også, at cobotten er med til at tiltrække ny, kvalificeret arbejdskraft.

- Vi ser cobots som et middel til at udvikle og uddanne folk. Og som et middel til at tiltrække nye dygtige lærlinge, fortæller Daniel Primdahl, der er teknisk chef hos BM Silo.

- Robotterne er med til at give uddannelserne et ekstra lag. Når vi kan tilbyde lærlingene, at de kan prøve de her cobots, så sætter vi en ekstra dimension på deres ellers standarduddannelse.
 



Herunder kan du downloade resultaterne fra undersøgelsen, som også indebærer 10 råd fra virksomhederne til at komme i gang med cobots

-