Nye krav fra forbrugere vil forvandle danske fabrikker

Anne-Lise Høg Lejre

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 16.

-

Nye krav fra forbrugere vil forvandle danske fabrikker

Forventninger om flere, komplekse produkter i mindre mængder er en trend, som kræver fleksible produktionsmetoder og -teknologier. Teknologisk Institut starter derfor nu en ny indsats, der skal hjælpe virksomheder i fremstillings- og fødevareindustrien med at omstille sig til fremtidens forbrugerkrav.


Fleksible robotter, kunstig intelligens, nye digitale services og et produktionsapparat, der kan kombineres som legoklodser. Teknologisk Institut tegner nu opskriften på vejen fremad for danske produktionsvirksomheder, så de i fremtiden kan konkurrere i et marked, der stiller nye krav.

- Fremstillingsindustrien og fødevareindustrien bliver i stigende grad stillet over for forventninger om at håndtere øget produktvarians, små seriestørrelser og dermed en øget kompleksitet i produkter og produktion, samtidig med at ressourceforbruget mindskes, siger direktør Anne-Lise Høg Lejre fra Teknologisk Institut.

- Det kræver udvikling af mere fleksible produktionsmetoder og -teknologier – og vil gøre danske virksomheder i stand til også fremadrettet at konkurrere med omverden, understreger hun.

   LÆS OGSÅ: Fem kendetegn for fremtidens fabrik

Teknologisk Institut indleder derfor en ny resultatkontrakt med navnet Agil produktion, som skal udvikle og demonstrere, hvordan "byggeklodsbaserede" produktionssystemer, fleksible robotløsninger, kunstig intelligens, avanceret kvalitetskontrol og nye forretningsmodeller kan understøtte omstillingen.

-

"Det skal være håndgribeligt og brugbart"

Teknologisk Institut forventer at komme i direkte kontakt med mere end 500 virksomheder undervejs i forløbet, og har også etableret en dedikeret følgegruppe, der består af ni virksomheder og organisationer. Én af virksomhederne er Kongskilde Industries fra Sorø.

- Der er mange, der er langt fremme med automatisering – men måske mest de ressourcestærke virksomheder. Jeg tror, at der er mange virksomheder, som har svært ved at tage hul på den her omstilling – lige som vi selv har haft det, siger Anja Juhler Nielsen, der er Operations Director hos Kongskilde Industries.

   LÆS OGSÅKongskilde fik hjælp til automatisering: "Samarbejdet gav os en enorm tryghed"

Kongskilde Industries producerer systemer til transport og håndtering af alt fra korn til affald. Med målsætningen om at fastholde arbejdspladserne i Danmark besluttede virksomheden ved årsskiftet at introducere de første robotter i deres produktion, som med over 30.000 varenumre om nogen kan skrive under på behovet for fleksibel produktionsteknologi.

- At få gjort automatisering til noget, de fleste tør kaste sig i ud i – det er min motivation for at deltage. Det skal være håndgribeligt og brugbart for mindre virksomheder, understreger hun videre.

Fra produkt- til fabriksniveau

En omstilling til mere fleksible fremstillingsmetoder og -teknologier vil ifølge Teknologisk Institut kunne kaste en lang række fordele af sig.

- Agil produktion muliggør en hurtigere respons på ændringer i kundernes efterspørgsel, 24/7-produktion, forbedringer på arbejdsmiljøområdet, og en reduktion af virksomhedernes klimaaftryk gennem lokal produktion, siger Rasmus Hasle, der er faglig leder hos Teknologisk Institut og tovholder på indsatsen.

- Derfor glæder jeg mig til at få lov til at udforske det uudnyttede potentiale i de danske produktionshaller og forhåbentlig inspirere en masse danske virksomheder – helt fra datadrevet produktion af det enkelte produkt til den rekonfigurerbare fabrik i sin helhed, tilføjer han.

Resultatkontrakten "Agil produktion" er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.


Læs mere her

Resultatkontrakter indgås mellem de syv GTS-institutter, herunder Teknologisk Institut, og Uddannelses- og Forskningsministeriet for at styrke innovation og konkurrencekraft i dansk erhvervsliv gennem ny teknologi. GTS står for Godkendt Teknologisk Service, og GTS-institutterne tilbyder en kæde af teknologiske kompetencer, der rykker grænsen for, hvad der er muligt for virksomheder i hele landet.

Læs mere om resultatkontrakter her: www.bedreinnovation.dk