Bæredygtige materialer

Peter  Sommer-Larsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 09.

Bæredygtige materialer

Bæredygtige materialer

Der er fokus på klimaet som aldrig før, og bæredygtighed er blevet en vigtig konkurrenceparameter.

Danmarks 2030-klimamål nås kun, hvis brugen af ressourcer ses i et helhedsperspektiv, hvor genanvendelse er indtænkt i produktdesignet.

Gennem indsatsen samles virksomheder i koordinerede udviklingsfællesskaber, hvor bæredygtigheden af råvaren og fremstillingsmetoden skal sikre, at produkter designes til genanvendelse.

Ambitionsniveauet for indsatsområdet er meget højt, og Instituttet påtager sig det teknologiske lederskab for at udvikle og koordinere de løsninger, der skal sikre, at bæredygtige materialer bidrager effektivt til grøn omstilling og sammenbinding af nationale indsatser på tværs af produkters livscyklus og værdikæder.

Instituttet opbygger en teknologisk infrastruktur og giver industrien let adgang til rådgivning, analyser, testbeds og fælles udvikling.

Det primære fokus vil være på plastprodukter, emballage, substitutionsteknologier samt nye materialer, der sikrer både funktion og bæredygtighed. Indsatsområdet skal sikre en koordineret innovationsindsats, som øger danske virksomheders konkurrenceevne og sikrer fremtidens eksport.

Læs mere på bedreinnovation.dk:

Rapport: Danmarks plastforbrug kræver grønne løsninger

Plast er et alsidigt og vigtigt materiale, der anvendes i mange forskellige sammenhænge og ofte er uundværligt. Materialet beskytter fx vores fødevarer i form af emballage, og plastens relative lethed muliggør typisk besparelser i brændstof og CO2-udledninger, når beholdere af plast minimerer vægten af varer, der transporteres. Samtidig er produktion, forbrug og affaldshåndtering af plast – ligesom det er tilfældet ved andre materialer – forbundet med en konkret klimabelastning, som skal reduceres i takt med den grønne omstilling.

Teknologisk Institut estimerer i denne rapport, at omkring 7 procent af Danmarks CO2-udledning kan spores tilbage til forbruget af plast. Rapporten afdækker også, i hvilket omfang virksomheder i plastindustrien arbejder strategisk med reduceringen af klimabelastningen fra plast. Det sker på baggrund af en survey blandt 100 virksomhedsledere i danske plastvirksomheder, der forhandler råvarer til plastproduktion, fremstiller produkter af plast eller håndterer plastaffald.

Rapporten er udført som led i Teknologisk Instituts arbejde på indsatsområdet 'Bæredygtige Materialer' under resultatkontrakten 2021-24. Her gør Instituttet en indsats for at hjælpe danske virksomheder med udviklingen af nye bæredygtige materialer, som fx i højere grad er biobaserede eller fri for stoffer, der gør genanvendelsen problematisk. I forlængelse heraf arbejder Instituttet også med nye løsninger til optimering af produktdesign (fx længere produktlevetider) og produktionsprocesser (fx minimering/brug af spildstrømme) til gavn for både økonomi og klima.

Hent rapporten her: